Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Учениците от ПГЧЕ "Васил Левски" се запознаха с езика, традициите и обичаите на Япония
Автор: Иван Сотиров 13:33 / 05.04.2021Коментари (0)1481
©
Учениците от ПГЧЕ "Васил Левски“ успешно завършиха проекта, свързан с изучаване на японски език и запознаване с традициите и обичаите на Япония. Той се реализира със съдействието на Община Бургас и благодарение на финансовата подкрепа на Японската фондация -The Japan Foundation от декември до април

Две групи ученици от различни випуски - VIII, IX, X, XI клас имаха възможност да се докоснат до езика и културата на Япония, и най-вече да разширят знанията си в областта на езикознанието – различните фонетични, лексикални и граматични форми на езика, на база сравнението с езиците, които те изучават като профилиращи.

Всички участници в събитието, проведено в електронната платформа "Teams“, бяха поздравени лично от официалните гости - г-жа Хигаки - аташе по културните въпроси в Посолство на Япония в Р България, г-н Такаши - специалист по японски език към Японска Фондация - The Japan Foundation и Директора на гимназията. Гости на представянето бяха представители на РУО –Бургас и община Бургас, учители, родители.

Г-жа Весела Иванова–директор на училището, изказа своята благодарност към Фондацията "за предоставената на учениците възможност за вълнуващо пътешествие из Страната на изгряващото слънце, за запознаване с богатата култура и традиции на Япония, за креативните методи и форми на преподаване, провокирали интереса на учениците. Японската култура е стара колкото света и необятна колкото вселената, но уникалните й обществени привички и обичаи я превръщат в образцов културен модел в цял свят. Това обучение, проведено изцяло в електронна среда, доказа, че дистанцията във времето и пространството не пречи на стремежа за търсене на нови знания и умението за усвояване на един от най-трудните за учене езици в света. Успешното ни партньорство с Японската фондация би било едно ново и различно начало за системното изучаване на японски език в училището ни.“

Под вещото ръководство на своя преподавател д-р Елеонора Колева - дългогодишен преподавател и преводач, учениците демонстрираха езиковите си постижения по 3 –те системи за писане на оригиналните японски азбуки - хирагана и катакана и китайските символи, наречени канджи. Всеки бе подготвил собствено портфолио с личното си творчество по време на целия период на обучение от първия курс по японски език и култура в гимназията. Учениците впечатлиха не само с правилното си произношение и калиграфска техника при изписването на канджите, но и с уменията си да познават и представят уникалното и неповторимото в японската култура и традиции, благодарение на които векове наред народът на Япония блести с интелект, дисциплина и традиции.

Учениците разшириха кръгозора си и откриха прекрасни неща от културата и изкуството на Япония, които ги вдъхновиха. Те доказаха, че споменът за Япония не бива да се свързва само с красивите гейши, облечени в пъстроцветни кимона и "обречени“ да забавляват обществото, с воините - самураи и внушителните сумо – борци с легендарни бойни умения, а и със спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета, с прочутата изтънчена кухня и изискани ритуали за чайна церемония, с изкуството за подреждане на цветя, с уменията да рисуват, да правят оригами. Самите ученици се преобразиха в ролята на кулинари и художници и представиха своите сполучливи опити във всички любими за японците области.

Всяка група представи своята Facebook страница с публикувани всички материали по време на обучението и благодари на преподавателя си за интересното и уникално приключение в загадъчната Япония.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: