Учениците от ПГЧЕ "Васил Левски" се запознаха с езика, традициите и обичаите на Япония

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
13:33 / 05.04.2021
1552
Учениците от ПГЧЕ "Васил Левски“ успешно завършиха проекта, свързан с изучаване на японски език и запознаване с традициите и обичаите на Япония. Той се реализира със съдействието на Община Бургас и благодарение на финансовата подкрепа на Японската фондация -The Japan Foundation от декември до април

Две групи ученици от различни випуски - VIII, IX, X, XI клас имаха възможност да се докоснат до езика и културата на Япония, и най-вече да разширят знанията си в областта на езикознанието – различните фонетични, лексикални и граматични форми на езика, на база сравнението с езиците, които те изучават като профилиращи.

Всички участници в събитието, проведено в електронната платформа "Teams“, бяха поздравени лично от официалните гости - г-жа Хигаки - аташе по културните въпроси в Посолство на Япония в Р България, г-н Такаши - специалист по японски език към Японска Фондация - The Japan Foundation и Директора на гимназията. Гости на представянето бяха представители на РУО –Бургас и община Бургас, учители, родители.

Г-жа Весела Иванова–директор на училището, изказа своята благодарност към Фондацията "за предоставената на учениците възможност за вълнуващо пътешествие из Страната на изгряващото слънце, за запознаване с богатата култура и традиции на Япония, за креативните методи и форми на преподаване, провокирали интереса на учениците. Японската култура е стара колкото света и необятна колкото вселената, но уникалните й обществени привички и обичаи я превръщат в образцов културен модел в цял свят. Това обучение, проведено изцяло в електронна среда, доказа, че дистанцията във времето и пространството не пречи на стремежа за търсене на нови знания и умението за усвояване на един от най-трудните за учене езици в света. Успешното ни партньорство с Японската фондация би било едно ново и различно начало за системното изучаване на японски език в училището ни.“

Под вещото ръководство на своя преподавател д-р Елеонора Колева - дългогодишен преподавател и преводач, учениците демонстрираха езиковите си постижения по 3 –те системи за писане на оригиналните японски азбуки - хирагана и катакана и китайските символи, наречени канджи. Всеки бе подготвил собствено портфолио с личното си творчество по време на целия период на обучение от първия курс по японски език и култура в гимназията. Учениците впечатлиха не само с правилното си произношение и калиграфска техника при изписването на канджите, но и с уменията си да познават и представят уникалното и неповторимото в японската култура и традиции, благодарение на които векове наред народът на Япония блести с интелект, дисциплина и традиции.

Учениците разшириха кръгозора си и откриха прекрасни неща от културата и изкуството на Япония, които ги вдъхновиха. Те доказаха, че споменът за Япония не бива да се свързва само с красивите гейши, облечени в пъстроцветни кимона и "обречени“ да забавляват обществото, с воините - самураи и внушителните сумо – борци с легендарни бойни умения, а и със спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета, с прочутата изтънчена кухня и изискани ритуали за чайна церемония, с изкуството за подреждане на цветя, с уменията да рисуват, да правят оригами. Самите ученици се преобразиха в ролята на кулинари и художници и представиха своите сполучливи опити във всички любими за японците области.

Всяка група представи своята Facebook страница с публикувани всички материали по време на обучението и благодари на преподавателя си за интересното и уникално приключение в загадъчната Япония.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).