Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Удивителна история за силата на човешкия дух! Мъж с ДЦП си прави инвалидна количка с подръчни средства
© Burgas24.bg
Мъж, страдащ от детска церебрална парализа, проектира и създава сам инвалидна количка, с която да се придвижва. Прави го, защото сумата от 3000 лева за акумулаторно приспособление е непосилна за оскъдната пенсия, която получава. Помага му бургазлийката Янка Николова. Тя не само му е протегнала ръка в най-трудния момент, но и буквално се е превърнала в негов ангел-хранител.

Екип на Burgas24.bg посети Първан в малката стаичка, която обитава в бургаския ж.к. "Братя Миладинови". Въпреки тежката си участ и безкрайната нищета, в която е принуден да живее, той ни посреща с усмивка. Тъй като болестта е засегнала говора му, за неговите перипетии разказва Янка.

"Двамата се запознахме във фейсбук. Той е от врачанското село Манастирище, още като дете, при имунизация е получил увреждане на гръбначния мозък. Придвижва се много трудно, но е запазил на сто процента уменията и интелекта си", подчертава бургазлийката.

Тя е тази, която го води в Бургас. Преди няколко месеца децата на Първан заминават за Италия и той остава съвсем сам на прага на зимата.

"Тук пак е сам, на квартира е, но аз мога да се грижа за него, да му донеса храна. В началото нямаше приятели и му беше много тежко. Беше си изтеглил програма и чрез някакъв сателит наблюдаваше родното си село. Понякога реагира като дете, много е импулсивен и естествен. Но когато стане дума за техника, може да се мери с инженерите. С лекота може да ремонтира всеки електрически уред", отбелязва Янка.

Преди време Първан получава рингова количка, но тъй като не може да движи ръцете си, тя е практически неизползваема. С подръчни средства той е на път сам да си направи акумулаторна количка, но за целта не му достигат около 1000 лева.

Всеки, който се е трогнал от безмилостната съдба на Първан, може да се свърже с него във фейсбук профила му. Мъжът не може да говори, но отговаря сравнително лесно на съобщения. Може да се свържете и с Янка на телефон: 0886203732

Вижте повече във видеото на Burgas24.bg!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.03.2019 г.
0
 
 
Акумулаторна инвалидна количка се финансира на 100% от социално подпомагане при увреда на четирите крайника и запазен интелект /цената й е 3019 лева/
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: