Удостоиха с отличието "Златен век"-огърлие Маестро Йордан Дафов

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
17:09 / 28.04.2021
636
Художественият ръководител на Държавна опера – Бургас маестро Йордан Дафов бе отличен с наградата "Златен век" - огърлие на Министерството на културата. Талантливият и уважаван бургаски диригент, който тази година навърши 81 години е сред изявените дейци, отличени за приносът си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Церемонията се състоя в галерия "Средец“ при строго спазване на противоепидемичните мерки Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи почетните отличия "Златен век“ и грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на 14 личности, удостоени с наградата през 2020 г. Миналата година с отличието бяха удостоени над 70 личности и институции в областта на културата и на изкуствата за техния принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Повечето от отличените културни дейци получиха отличията на индивидуални церемонии в Министерството на културата или по времето на подходящи събития през годината.

Почетното отличие на Министерството на културата "Златен век“ традиционно се присъжда на дейци от различни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света. Голямата награда тази година – статуетка - беше връчена на композитора Георги Костов. Наградата "Златен век“ - огърлие, освен маестро Дафов, днес получиха още оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев. Със "Златен век“ – звезда бяха удостоени: педагогът и хореограф, една от емблемите на балет "Арабеск“ Мила Искренова, писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване "Минута е много“ - Петър Вучков, музикантът Недко Трошанов, композиторът и пианист Любомир Денев, музикантът и композитор проф. Христо Йоцов, композиторът проф. Йордан Гошев и актьорът Николай Сотиров. Снимка: Държавна опера Бургас

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).