Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Удължиха процедурата за набирането на съдебни заседатели до 17 септември
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 11.09.2019Коментари (0)1130
©
Процедурата за определяне на съдебни заседатели с мандат 2020 г. – 2024 г. за Районен съд – Бургас и Окръжен съд – Бургас е удължена до 17 септември. Това съобщиха днес на съвместен брифинг председателят на Апелативен съд- Бургас Деница Вълкова и председателят на Общински съвет – Бургас Костантин Луков, които призоваха гражданите на Бургас и на общините в района да бъдат активни и да не пропускат възможността пряко да участват в правораздаването.

 На срещата в Апелативен съд – Бургас бяха  изнесени данни за необходимия брой съдебни заседатели за Бургаския  апелативен район.

 За Районен съд – Бургас при необходимост от 135 съдебни заседатели в Общинския съвет са постъпили 50 бр. документи на кандидати, за Окръжен съд – Бургас съотношението е 90 към 41.

 Проблеми има и с липсата на желаещи да участват в правораздавателната дейност в гр.Несебър, гр. Тополовград и гр. Ямбол, където най-вероятно също ще се удължи процедурата.

"Промените в Закона за съдебната власт от 2016 г. ни изправиха пред сериозни затруднения с набирането на кандидати за съдебни заседатели. На практика за първи път се налага в Апелативен район - Бургас да бъдат гласувани кандидатури на съдебни заседатели по новите процедури“, коментира съдия Деница Вълкова и допълни, че проблемите идват от завишените изисквания към избора на съдебните заседатели, от възрастовата горна граница до 68 години, от големия брой документи, който трябва да представят кандидатите и вероятно от недостатъчната информация, която имат гражданите за тази отговорна и интересна обществена дейност.

Председателят на Апелативния съд разясни нормативните изисквания пред кандидатите и начина на заплащане на труда им , като добави, че всеки съдебен заседател получава възнаграждение по специална законоустановена формула, при гарантиран минимум от 20 лв. на ден. На съдебните заседатели се възстановяват разходите за транспорт, които са направили във връзка с участието им в съдебни заседания. При неизпълнение на задълженията председателят на съда може да наложи глоба на съдебен заседател.

Съдебните заседатели участват в съставите на първоинстанционните съдилища при разглеждането на наказателни дела. Вълкова посочи, че работодателите са длъжни да освобождават съдебните заседателите от работа за участието им в съдебните процеси по време на мандата им .

"Сега е моментът всеки, който не вярва в прозрачността, почтеността и ефективността на съдебната система, да се кандидатира и да се възползва от възможността пряко, заедно със съдиите да правораздава. По този начин, със собственото си участие и с гласуването и произнасянето в тайното съвещание в съответното наказателно дело, гражданите могат да влияят непосредствено върху качеството на правораздаването и справедливостта на съдебния процес“, посочи още съдия Вълкова.

Председателят на Общинския съвет Костантин Луков обясни, че на сайтовете на Общински съвет и на Община Бургас е поместена подробна  информация за процедурата и за необходимите документи. Гражданите могат да ползват готовите образци, които също са публикувани в обявлението. Дори и да имат затруднения, на място в Общинския съвет, могат да получат насоки и помощ с попълването на документите. Някои от тях се събират но служебен път, с цел максимално улеснение на кандидатите, каза още г-н Луков.

По закон Общинските съвети в публично заседание определят кандидатите са съдебни заседатели, които предлагат за избиране от общите събрания на съдилищата.

 "В случай,че не бъде попълнен необходимия брой за съдебни заседатели има реална опасност да се забави наказателно правораздаване в съдилищата“, коментира съдия Деница Вълкова и отново призова гражданите да бъдат активни и отговорни и да кандидатстват за съдебни заседатели, защото това е един от инструментите да се преодолее кризата с недоверието към работата съдебната система.

Новите съдебни заседатели ще бъдат обучени непосредствено след полагането на клетва в началото на мандата им.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: