Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Условна присъда за мъж, причинил смърт на пътя в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 15:22 / 23.06.2015Коментари (0)823
©
Окръжен съд - Бургас наложи 1 година наказание лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок на Румен Чанков за непредпазливо причиняване на смърт при катастрофа на пътя, съобщиха от пресцентъра на съда.

Той е признат за виновен за това, че на 14.11.2013 г., по второкласен път II - 73, на около 65,1 километър по посока с. Лозарево, общ. Сунгурларе, обл. Бургас, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка "Фиат", модел "Браво", нарушил правилата за движение по пътищата, като въпреки обективната си възможност да възприеме движещата се пред него в същия пътен участък конска каруца, управлявана от 65-годишен мъж и още тогава да спре, не преустановил движението си. Той предприел изпреварване наляво, последвано от аварийно спиране, след което настъпил сблъсък между предна дясна част на автомобила и задната лява част на каруцата, в резултат на който мъжът изпаднал от последната и ударил главата си в терена, в следствие на което по непредпазливост причинил смъртта му.

В заключението на назначената в наказателното производство повторна тройна автотехническа експертиза е посочено, че пътнотранспортното произшествие е било предотвратимо от подсъдимия, ако той е предприел незабавно аварийно спиране от момента, в който за първи път каруцата е била осветена от фаровете на автомобила му. Сочи се, че от това разстояние, той е могъл и да извърши безпрепятствено изпреварване на каруцата.

Установено е, че движещата се каруца не е била обозначена нито със светло-отразители, нито с добре различима бяла или жълта светлина отзад отляво, а подсъдимият се е движил със скорост под разрешената за пътния участък.

Според държавното обвинение Чанков е могъл и е бил длъжен да предвиди логичното развитие на възможността от настъпване на произшествие. Той е трябвало да съобрази скоростта си на движение с тази пътна ситуация и при необходимост да спре, както и при изпреварване да осигури достатъчно място между своя автомобил и движещата се пред него каруца. Прокурорът пледира, че при постановяване на присъдата следва да се отчете необремененото съдебно минало на обвиняемия, оказаното от него съдействие за разкриване на обективната истина и изразеното съжаление за извършеното.

В последната си дума подсъдимият изрази съжаление за случилото се. Той заяви, че късно е видял каруцата, опитал се е да избегне удара и да помогне на пострадалия. Чанков помоли съда за снизходителна присъда.

Днес делото беше разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият Чанков изцяло призна фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. Съдебният състав констатира, че самопризнанията на подсъдимия изцяло кореспондират със събраните доказателства в досъдебното производство и при постановяване на присъдата ще се ползва от тях. При определяне на наказанието съдът приложи чл. 55 от Наказателния кодекс, предвид многобройните смекчаващи обстоятелства и с оглед на това, че и най-ниското предвидено наказание в закона е несъразмерно тежко за подсъдимия, постанови наказание под най-ниския предел, а именно той да търпи 1 година лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с 3 години изпитателен срок. Съдът лиши Чанков от правото му да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години.

Наследниците на пострадалия бяха конституирани като частни обвинители в съдебното производство.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд в 15-дневен срок.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Български тенис
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: