Установяват каква е причината за разлива - дали е техническа или криминална

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:19 / 18.06.2015
1624
Има замърсяване на териториите, които са основно тръстикови масиви. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след проверката й рано тази сутрин на ез. Вая. По думите й, от рано тази сутрин тя е на мястото заедно с кмета Димитър Николов, за да се види какъв е напредъкът по работата на ограничаване на щетата.

Екип на РИОСВ-Бургас също е на мястото и са взети поредни проби за това дали има разширяване на разлива. След като резултатите станат ясни, на базата на засегнатата територия и степента на замърсяване до края на деня ще бъде ясно каква ще бъде санкцията на нефтената компания. В момента се работи за достигане до точното място с багери, за да се установи каква е причината за разлива - дали е техническа или е в резултата на криминални набези.

"След дъжда, който преваля снощи, трябва да се установи дали има разширяване на разлива. Ограничени са площите, които са засегнати с разполагането на бонови заграждения. Организирана е работата на аварийните екипи на общината, на "Пожарна безопасност и защита на населението", на оператора "Лукойл Нефтохим". Има замърсяване на териториите, които са основно тръстикови масиви. Отстранява се и от дясната страна на пътя, където вече е установено точното място на спукването на тръбата. Там положението е по-тежко, но са взети всички мерки, за да се ограничат щетите. Това, което имаме като информация към настоящия момент, е, че е засегната буферната зона на ез. Вая.Това е защитена зона, но са засегнати само тръстиковите масиви. Взета е проба от вътрешността на езерото. Снощи беше направен анализ и не е установено замърсяване във вътрешността. Няма и засягане на зоната към морето. За населените места в района няма опасност за хората. От снощи се правят непрекъснато измервания на чистотата на въздуха. Разполагат се мобилни лаборатории, които ще следят състоянието на въздуха непрекъснато. Не се установяват превишения на нормите на съдържание на вредни вещества във въздуха. Само в зоната на инцидента има превишение на съдържанието на бензен. При огледа не е установено да има мъртви птици, но има измряла риба в засегнатата площ. Езерото Вая и буферната му зона е защитена територия от мрежата "Натура 2000". Няма замърсяване на защитената територия, която се намира в близост до езерото. Продължава да бъде ограничен периметърът. Няма достъп до зоната на замърсяването. Кризисният щаб работи още от вчера. На мястото има шест машини, които изпомпват замърсените води от повърхността, за да се отстрани по-бързо щетата. Разпоредено е на "Лукойл Нефтохим-Бургас" да осигурят и техниката и средствата за изгребване на замърсените води", каза още министър Василева. Пътят Долно Езерово -Братово остава затворен.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
22.12.2015 "Лукойл Нефтохим Бургас" е платил глобата от 100 000 лева, РИОСВ-Бургас ще обжалва отменената от съда втора санкция
21.12.2015 Съдът отмени глобата на "Лукойл Нефтохим" за разлива край Бургас
11.08.2015 Загинали след разлива на бензин видове не били отровени с нефтопродукти
13.07.2015 Още търсят умрели защитени видове във "Вая"
29.06.2015 Налагат глоба на "Лукойл" за всеки мъртъв защитен екземпляр заради разлива
24.06.2015 Обхождат районите около разлива, намериха мъртва риба, костенурки и чапла
Още новини от Новини от Бургас:
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).