Ути Бъчваров инспектира топ готвачите на България
Най-добрите готвачи на България премериха сили и умения в кулинарното майсторство в Бургас. Те показаха своите умения в интернационалната кухня пред любопитните погледи на присъстващите. Решихме да си направим едно по скоро спортсменско и приятелско състезание точно преди старта на активния туристически сезон, като събрахме и най-големите имена в българската кухня, обяснява идеята инициатора на кулинарното шоу Ути Бъчваров. Условия в състезанието са две- да бъдат приготвени минимум 2 ястия, като те трябва да бъдат не само вкусни, но и с внушителна визия, допълни още той. В рамките на 30 минути кулинарните гидове развихриха своите фантазии и показаха завидни умения пред любопитните погледи на публиката.Самият Ути Бъчваров даде старт на състезанието. В него се надпреварваха 12 майстор-готвачи разпределени в 4 отбора. Представителите на ресторант Capitan Cook показаха уменията си в приготвянето на азиатска кухня и морски деликатеси. Отбора на ресторант Felice приготви изтънчени ястия от италианската кухня. Типично българските ястия също не останаха в страни от кулинарната феерия. Приятелското съревнование на готвачите бе оценявано от взискателно жури, в което основен глас бе този на журналистите. Гостите също имаха възможността да дегустират и дадат своята оценка за приготвените ястия.
Събитието е част от Европейската година на междукултурния диалог 2008 а организатор за България е Министерството на културата. Посланик на Интернационално ниво на инициативата е Пауло Куелю. Европейската година на междукултурния диалог 2008 е инициатива на Европейския съюз.Нейна цел е да насърчава гражданите на Европа към общуване и опознаване на богатството на културното многообразие. Българският Национален проект в рамките на Европейската година на междукултурния диалог е наречен „КЪЩА" като символ на обединението, стремежа към диалог и толерантност в мултиетническото общество.