Утре свършват Бургаските музикални празници

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:45 / 04.09.2014
824
Утре е финалът на Седмото издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров", което продължи над два месеца и събра повече от 15 000 зрители в летния театър на Бургас. С премиерата "Цигански барон" ще завършат любимите за всички бургазлии летни спектакли.

Цигански барон" ще зарадва публиката с темпераментни унгарски и цигански мелодии, които ще звучат от 20:30 часа в Летния театър. Преди началото на представлението ще бъде връчена наградата за цялостен принос на името на гениалния маестро с бургаски корени Емил Чакъров. За престижната статуетка са номинирани: диригентът Найден Тодоров, който е директор на Държавна опера - Русе, флейтистът и професор в Музикалната академия Георги Спасов и диригентът Георги Димитров.

Отличието ще бъде връчено от зам.-кмета по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, директора на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев и Радка Памукова, която е била учителка на Емил Чакъров, а след неговата кончина става най-изявения му биограф. Четвъртият носител на наградата ще бъде определен ден след 23-та годишнина от смъртта на големия бургазлия, който си отиде от този свят на 4 септември 1991 година. Досега наградата "Емил Чакъров" са получавали: цигуларят Минчо Минчев, композиторът Румен Цонев и директорът на Бургаската опера Александър Текелиев.

На закриването на Бургаски музикални празници 2014 са поканени кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Павел Маринов и всички кметове на общините в областта. От Държавна опера - Бургас призовават почитателите на красивата музика да се възползват от възможността и да изпратят лятото, като посрещнат на бургаска сцена "Цигански барон". Режисьор на представлението е директорът на Националния музикален театър Марио Николов. В ролята на Шандор Баринкай - ще видим тенора Пеньо Пирозов. Диригент - постановчик е Найден Тодоров, а сценографията и костюмите са дело на Иван Токаджиев.

Оперетата от Йохан Щраус - син ще постави финала на най-големия фестивал за класическата музика в България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).