Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Утре вечер е Нощта на прилепите в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:53 / 13.10.2014Коментари (0)723
©
Искате ли да научите повече за единствените летящи бозайници в България? Елате да отбележим заедно Международната нощ на прилепите‘2014 в Бургас! Срещата е на 14 октомври от 18.00 часа в малката зала "Георги Фотев" на КЦ Морско казино и района на лятна сцена Охлюва.

Програмата на празника включва:

• Интересна презентация за тайнствения живот на прилепите на Станимира Делева - един от младите експерти по проучването им в България;
• работилници за изработка на прилепни маски, оригами, рисунки и др. за малките и по-големи гости :)
• демонстрация на техники за спускане и изкачване на вертикални пещери, с помощта на представители на Пещерен клуб "Непиаст" - Бургас и възможност на гостите да опитат професията на пещерняците. Защото проучването на прилепите е свързано както със специални умения за познаване на видовете, така и за тяхното откриване и достигане. Въжената установка ще бъде разположена на открито на подходящо дърва в района на лятна сцена "Охлюва" в Морската градина.

Всеки желаещ може да донесе своя рисунка, плакат или друг макет на прилепи, с които да допълним украсата на празника.

Бургас е един от градовете включен в честването на Международната нощ на прилепите през 2014г. Събития, посветени на популяризирането на тези интересни и малко познати бозайници се провеждат в края на септември и началото на октомври в десетки градове по света. В Бургас Нощта на прилепите се организира от Българско дружество за защита на птиците, Зелени Балкани и Българска фондация Биоразнообразие.

През 2014 г. България ще отбележи за 18-и път Нощта на прилепите. За целта, хората, работещи за опазване на прилепите, неправителствени организации, музеи, спелеоклубове и паркови дирекции ще организират различни събития в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Поморие. В световен мащаб за пръв път нощта на прилепите е чествана през 1990 г. във Франция и Полша.
Днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България и цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Защо прилепите?

Странният вид и потайният начин на живот на прилепите, както и това, че се ориентират в тъмното винаги е привличало вниманието на хората. В някои култури прилепите са били обожествявани, докато в християнската култура например, демоните са били изобразявани с прилепски крила (за разлика от ангелите, които са рисувани с крила на птица). Това вероятно е продиктувано от инстинктивния страх от неизвестното, от нощта, от странния вид и потаен живот на прилепите.

Прилепите са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина. Противно на общоприетото мнение те не са гризачи, въпреки, че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки". За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията (и съответно не пренасят заразните болести, пренасяни от плъховете) и пр.

Всъщност "черния имидж на прилепите" е напълно незаслужен. Те са изключително полезни. Прилепите, срещащи се в България се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители, а в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях те не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна, лекарства и прочие не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: