Увеличават драстично зелените площи в Бургас след приемането на Банево и Ветрен като квартали

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:44 / 26.02.2009
5687
С Решение №58/2009 г. на Министерски съвет с.Ветрен и с.Банево бяха включени в границите на гр.Бургас като квартали. С новите територии, Бургас съществено ще подобри възможностите си като туристически и рекреационен център. Разширяването на града в западна посока, наложи съществена промяна в обема на заданието за изготвяне на ОУП, и разшири териториалния обхват на задачата. Общата площ на територията на кварталите - бивши села, е 36 562 дка, които трябва да бъдат обхванати от предвижданията. Увеличението на общата площ на град Бургас е цели 17% и това няма как да не окаже влияние върху изготвянето на прогнозите за развитие. Необходим е нов подход в общата концепция, вследствие новите прогнозни резултати. Създаването на цялостен план с точна прогноза за бъдещото развитие на територията е от изключителна важност.

Екипът, който е определен да изработи проекта за ОУП-а на гр. Бургас, трябва да получи изходните данни за кварталите, които до момента не са били в обхвата на града. Това е доста сложен и бавен процес, тъй като включва обработка на собствеността на поземления фонд, данни от различните ведомства, като ВиК, НЕК, енергоразпространителите (в случая ЕВН) и т.н. До сега за Ветрен и Банево не е съставяна подробна информация на данните. Работата по съставяне на нови цялостни прогнозни резултати, вероятно ще забави изработването на ОУП-а с 2-3 месеца. Общински съвет -Бургас се отзова на искането на общината за включване на допълнителна задача в капиталовата програма, което даде възможност за бързо стартиране на процедурата за избор на изпълнител. Заданието бе възложено на „Геощрих", като бе разширен обхватът на малката обществена поръчка за ОУП.

В присъединената територия попадат Бургаските минерални бани, което качествено променя рекреационният капацитет на целия град. Освен това в рамките на града ще се развие и един нов и голям парк, около баните, който и сега е любимо място за отдих. Възможностите за разширяването на зелените площи на Бургас са още и общинските и държавни гори, които попадат вече в границите на града и могат да се оформят като бъдеща паркова територия, с необходимата инфраструктура, озеленителни процеси и удобства за гражданите. Бургас наистина ще се превърне в един от най-озеленените и красиви български градове с предвижданите общо 6 нови и големи парка.

Освен разширяването на възможностите на града да предлага рекреационни, балнео и SPA услуги, чрез Минералните бани, Бургас ще оформи и своя живописна вилна зона в близост. Тя ще се характеризира с ниско строителство и голям процент зелени площи.

Бургас предстои да се разраства и в източна и южна посока в дълбочина. Около Крайморие южно от пътя за Созопол се предвижда една зона, която по досега действащия ОУП беше производствена. Нашето желание /и то е заложено в заданието за новия ОУП/ е тази зона да прерасне в бизнес и атракционна зона - да няма замърсители, да бъде по-привлекателна, предвид движението на туристи в южна посока. Тя трябва да осигурява обслужването на крайпътните обекти и съответно да поеме част от обслужването на новия комплекс, който е планиран за около 19 хиляди обитатели, без в това число да влизат гостите за сезона.

Вече е приет от Общинския съвет Бургас и ОУП на землището на селата Димчево, Маринка, Твърдица. Трите села се оформят като една крайградска зона за обитаване. Тя е в много близка комуникационна връзка с града. Връзката към тази територия следва да бъде аргументирана и оптимизирана с ОУП-а на града. Това предполага разрастването на града в обозримо бъдеще и евентуалното присъединяване на тези населени места към него след време.

Изпълнението на задачата трябва да бъде отговорност на всички участници в процеса и гражданите на града, за да има Бургас както минало и настояще, така и добро бъдеще на един нов, модерен европейски град.


Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
26.09.2012 Обсъждат проект за изменение на ОУП на Бургас
26.06.2012 Приеха подробния устройствен план за "Кьошето" без дебат
25.03.2012 Махнаха Павел Маринов от "Супер Бургас"
15.12.2011 "Супер Бургас" отпада от ОП "Транспорт", търси друго финансиране
21.07.2011 Валери Симеонов: Общият устройствен план е незаконен
21.07.2011 Кметът прогнозира: Бургас ще има най-добрите велоалеи на Балканите
Още новини от Новини от Бургас:
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...
Проверки на бензиностанции в Бургаско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).