В Бургас борят грипа с ваксини, чакат епидемия към средата на месеца

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
14:32 / 03.02.2013
3111
219 души са регистрираните с остри респираторни заболявания за последната седмица на януари, сочат данните на регионалната здравна инспекция в Бургас. В кабинетите на общопрактикуващите лекари също все още не се забелязват пациенти с типични грипни симптоми, каза за д-р Петко Желязков, председател на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари.

"Имаме готовност. Всички общопрактикуващи лекари вече имат покани да получат от двата най-разпространени противовирусни препарати от Районната здравноосигурителна каса. Всеки личен лекар трябва да има отпуснати от държавата препарати против грип. Вие можете да сведете тази информация до всички пациенти, така че наистина, които са със симптоми на грип да знаят, че противовирусното лечение ще е напълно безплатно. Другите подпомагащи лекарства ще се заплащат", каза д-р Желязков.

Той допълни, че е много важно пациентите да знаят, че трябва да се обърнат към лекар до вторият ден след появата на грипните симптоми, тъй като в по-късна фаза тези препарати нямат действие. Ако все по-често сте обкръжени от кашлящи и болни хора, това показва, че грипът грипът настъпва. Вдигане на висока температура до няколко часа, болки в тялото, в главата и последвалата суха кашлица са едни от основните симптоми на грипа. Ако пациентът е в по-тежка форма той не може да стане от леглото първите дни. Най-добре е такъв пациент да бъде посещаван у дома, но това в реални условия е почти невъзможно каза д-р Желязков.

На въпрос как влияе рязката смяна на времето от студени до пролетни температури на здравето и най-вече на разпространението на вирусите д-р Желязков посочи, че има различни мнения. Вирусите се предават по-бързо когато липсва общ имунитет и събиране на много хора на едно място. В България все още хората не са свикнали да си правят масово противогрипни ваксини и това също влияе на разпространението на вируса и силата на заболяването. Грипния вирус се разпространява по-бързо в по-топлото време и заради това, че повече хора са навън и общуват едни с други, а при студено време повечето си стоят у дома.

Лекарят посъветва гражданите да правят профилактика като употребяват повече плодове и зеленчуци, а тези които са с отслабен имунитет да приемат и имуностимуланти. Д-р Желязков допълни, че обикновено грипната епидемия идва в Бургас в средата или края на февруари.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (10)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).