В Бургас около 30 души се обучават за водни спасители

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:09 / 18.04.2017
1045
Около 30 души се обучават за водни спасители, съобщи Виолета Радева, директор на БЧК-Бургас. В момента се провежда първият за тази година курс, който ще продължи до края на април.

По думите на Радева червенокръстката организация провежда целогодишни курсове, но проблемът е, че няма достатъчно желаещи. Минималният брой за сформирането на група е 10 души. В Бургас средно годишно се обучават между 80 и 100 души. Курсовете за спасители за море включват 85 часа теория и практика, а за басейн - 65 часа. И за двата вида обучение кандидатите имат медицинска подготовка. Условията, на които трябва да отговарят желаещите, са да бъдат добри плувци и да са навършили 18 години. Нормативът за море, който трябва да се покрие от кандидатите, е минута и половина 100 метра свободен стил, а за басейн - 55 секунди 50 метра свободен стил. Това, което е важно да знаят спасителите, е, че всяка година се заверява личния талон. Той доказва физическата подготовка на упражняващите професията.

Радева коментира още, че осигуряването на водни спасители е проблем на концесионерите. По думите й морски спасители има достатъчно. "БЧК обучава необходимия брой. Въпросът е дали концесионерите ще предложат добри условия на работа, което включва добро заплащане, добро битово настаняване и съответните социални придобивки", каза още директорът.



Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).