Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
В Бургас се завръща Европейската нощ на музеите
Автор: Иван Сотиров 11:06 / 30.06.2021Коментари (0)864
©
На 3 юли (събота) Регионален исторически музей Бургас, отново се включва в европейската инициатива "Нощ на музеите". Експозициите на РИМ-Бургас ще предложат на своите посетители разнообразна програма от изложби и събития, които могат да бъдат разгледани от 18:00 ч. до 00:00 ч. с вход свободен.

ПРОГРАМА:

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ (улица "Княз Александър Батенберг“ № 12-14)

18:00 часа

Откриването ще е в двора на Етнографската експозиция от 18:00 часа и ще бъдат представени Люляковски песни и танци от НЧ "Просвета – 1929“, с. Люляково. Село Люляково е село с богата история и култура, село запазило духа на миналото и успешно предаващо я на идните поколения. Съставът за автентичен фолклор към читалището е печелил не малко награди от фестивали и събори, представяйки характерни за селото обичаи – "Меденик“, "Провиране през риза за здраве“, Заговезни и много други.

От 18:00 до 00:00 часа

Посетителите могат да разгледат постоянната експозиция на Етнографския музей, представена по нов и атрактивен начин и да си направят снимка зад параван в една от роклите на Дора Попова, прочута актриса и танцьорка от 30-те и 40-те години на XX век.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ (на ул. "Лермонтов“) № 31

От 18:00 до 00:00 часа

В Историческата експозиция посетителите ще могат да се запознаят с историята на града и региона от праисторическо време до времето на социализма. В иконната зала ще може да бъде видяна богатата колекция от образци на християнското изкуство. В зала "Дарени и спасени съкровища“ – част от постоянните експозиции на музея, са изложени ценни образци на приложното изкуство, показващи силата на модните тенденции през XIX век – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури.

В залата за гостуващи изложби са представени строителните занаяти в Стара планина.

Акцент ще бъде тематична беседа свързана с първата в България фабрика за радиоапарати "Тулан“. Основана в Бургас през 1927 г. от инж. Светозар Пренеров, фабриката скоро се утвърждава на българския и световния пазар. В РИМ-Бургас са съхранени два радиоапарата от марката "Тулан“, като единият - най-популярният модел, както и рекламни брошури на фабриката могат да се видят изложени във витрините на Историческата Експозиция.

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ (ул. "Константин Фотинов“ 30)

От 18:00 до 00:00 часа

В единственият в района на Югоизточното Черноморие Природонаучен музей, посетителите ще могат да разгледат гео-историческото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България. В новата постоянна експозиция, са представени обитателите на Световния океан. Експозицията показва голямото биоразнообразие в моретата и океаните, което обаче е и силно застрашено от човешката дейност. Ще може да се видят едни от най-едрите представители на морските охлюви, както и едни от най-нежните и красиви.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ (бул. "Алеко Богориди“ 21)

От 18:00 до 00:00 часа

Постоянната археологическа експозиция представя в хронология най-ранната история на земите около Бургаския залив от 6 хил. пр. Хр. до Средновековието. Любопитни за посетителите са находките от обектите, които бургаските археолози проучват през последните години. Най-нови са тези от ритуалния комплекс от 6-4 в. пр. Хр. от кв. Изгрев и от нос Чироза, кв. Крайморие. "Среброто на траките“ е изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН, експонирана в зала "Трезор“.  До края на месец октомври посетителите ще могат да видят тези оригинали – съдове за ритуално пиене на вино, накити, апликации за конска амуниция – подбрани от различни съкровища, открити у нас от края на XIX до началото на XX век.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Земетресения в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: