Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
В Бургас започна мащабен национален форум
Автор: Екип Burgas24.bg 17:13 / 07.04.2023Коментари (0)1733
В Бургас започна мащабният национален форум, посветен на STEM обучението и иновациите в образованието – "EduBurgas - Вдъхновители на образователни трансформации“, който ще се проведе днес и утре в Конгресния център до Морска гара. Събитието е най-новата инициатива на Община Бургас и Регионалното управление на образованието и има за цел да представи иновациите в българското училище и да помогне за повишаване качеството на образованието.

Иновативният форум е посветен на изграждането на STEM пространства в училищата и на принципите на пространственото оформление, технологичното оборудване, педагогическите подходи и практическите аспекти при прилагането на STEM в класната стая.

"Вие сте хора, на които се пада нелеката задача да създават, провокират и насърчават нашите умни деца. Технологиите по света се развиват много бързо и за да не изостанем от силното им развитие и все по-конкурентния свят, нашите деца трябва да бъдат подготвени за него. Ако ние успеем да събудим креативността и таланта им за новия технологичен свят, ще постигнем това. В последните години Община Бургас успя да развие няколко нови инициативи в сферата на STEM образованието с нови, по-добри условия и учебни програми. Тази стъпка е в правилната посока, но не е достатъчна. Нека направим българските деца успешни в европейски и световен мащаб“, заяви кметът Димитър Николов.

Лектори са водещи експерти в областта на образователните технологии, сред които университетски преподаватели, архитекти, технологични експерти, директори на училища и педагози-практици. Участие в различните панели на двудневния форум ще вземат представители на Националния STEM център, Института по роботика към БАН, Университет "Проф. д-р Асен Златаров“, Бургаски свободен университет, Училищна Телерик академия, LEGO Education, Techno Magic Land, Google for Education, платформата DigitalKidz и др.

"Благодаря на Община Бургас, че създадохме възможността за споделяне на идеи. Образованието е приложимост. Предстои кандидатстване по още една програма на министерството на образованието, която предлага възможност за реализиране, изграждане на STEM среда. Но тя без педагогическите похвати няма да доведе до резултата. Ние трябва да започнем от това, което имаме, а това са младите хора. Част от предизвикателствата в STEM са свързани със спокойствието да изпробваш, да грешиш и това да не те обезкуражава“, сподели Петя Петрова - началник на Регионалното управление на образованието – Бургас.

Гостите, сред които бяха представители на Националната STEM програма, на Българска академия на науките, заместник-ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Сотир Сотиров, заместник-ректорът на Бургаски свободен университет проф. Мария Алексиева, директори на училища, бяха приветствани и от Мария Ценова – заместник-областен управител на Бургас.

Вокална група от ПГЧЕ "Васил Левски“ с ръководител Яна Бенкова поздрави всички присъстващи в залата с изпълнение акапелно на песента "Бре, Петрунко“.

Събитието е съпътствано от практически работилници, представяне на ученически STEM проекти и технологично изложение на компании, предлагащи образователен софтуер и модерно оборудване, сред които роботи, очила за виртуална и добавена реалност и много други.

Първият панелист, който откри мащабния форум е Петър Шарков – създател на Училищна Телерик академия, която също е партньор на Община Бургас във въвеждането на образователни иновации в бургаските училища.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: