В "Ченгене скеле" се проведе Rural Innovation Ecosystem Workshop

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:00 / 26.09.2022
518
На територията на бургаския културно-туристически комплекс "Ченгене скеле“ се проведе събитието Rural Innovation Ecosystem Workshop. То е част от изпълнението на проекта Startup Village Chengene Skele. В работния семинар "Регионални иновационни екосистеми“ взе участие комисар Мария Габриел, която управлява ресора Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж в Европейската комисия.

Събитието откри Димитър Николов, кмет на Община Бургас. То се провежда в рамките на споменатия проект на Община Бургас, насочен към изпълнение на пакет от мерки за развитие на стартъп село "Ченгене скеле“.

Ключовите теми на срещата бяха ефективният обмен на опит и добри практики за справяне с предизвикателствата пред стартъп селищата, стимулиране на иновативни подходи за развитие на селските региони, които да осигурят социално и екологично ангажиран икономически растеж; подходи за ограничаване на географската изолираност и премахване на социалната и икономическа маргинализация на селските региони.

Това бяха част от въпросите, които се обсъдиха с представителите на местните власти, академичните среди и бизнеса. Специални участници в първия панел на събитието, в който се дискутираха различните политики, програми, стратегии и дейности за стимулиране на иновации в селските райони, бяха проф. Corchado Rodríguez – основател на форума Startup OLÉ, Tony Jin Yong – главен представител на Huawei в ЕС, Argyrios Spyridis – изпълнителен директор на Anthology Ventures, Кипър, г-жа Весна Балтина – заместник-кмет "Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ при Община Бургас.

Във втория панел бяха обсъдени предизвикателствата за създаване на стартъп екосистема в селата, както и възможността за икономически растеж чрез създаване на свързаност между академичната среда, бизнеса, местните и национални власти при намиране на общи решения за превръщането им в привлекателни точки за инвестиция. Представители от кандидата за стартъп Селище - Чупрене, MS Comp Ltd. и Burgas Coliving споделиха с гостите на събитието за предизвикателствата, пред които се изправят при изпълнението на техните проекти, както и резултатите от постигнатото до момента.

Свързаност и екосистемен подход, подкрепа за местните таланти и инвестиции са елементите, които комисар Габриел посочи като ключови за превръщане на селата в привлекателни места за работа и живеене.

"Клъстерите посветени на биоикономиката, на културата и творчеството, ще подпомогнат обединяването на историята и традициите с иновациите и предприемачеството“, посочи още еврокомисарят.

Повече информация за проекта Startup Village Chengene Skele можете да намерите на сайта на проекта: supchengeneskele.com, разработен безвъзмездно от студио Art Web Design, млади, инициативни и креативни специалисти, партньори по проекта.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи
Безплатни прегледи за разширени вени организират в УМБАЛ Бургас
Много работа за лекарите от УМБАЛ Бургас по празниците
Млад шофьор направи голяма беля в "Меден рудник"
Не пропускайте Летния Никулден в Бургас
Тикнаха криминален тип от "Изгрев" в затвора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).