Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
В УМБАЛ Бургас премахнаха тумор от бъбрек с лазерен лъч
Автор: Екип Burgas24.bg 08:55 / 08.02.2023Коментари (0)1138
©
В Клиниката по урология на УМБАЛ Бургас спасиха бъбрека на възрастен мъж с помощта на лазерен лъч. Най-новата технология – тулиум лазер, позволява безкръвно и безболезнено да се лекува увеличена простата, да се разбиват камъни, да се премахват тумори. Подобна лазерно асистирана хирургия се практикува на малко места, като УМБАЛ Бургас е един от трите водещи урологични центъра в страната.

Случаят е интересен от медицинска гледна точка заради рядкото разположение на тумора – в бъбречното легенче. Подобен тип образувания доскоро, а и все още, продължават да се премахват с операции – големи разрези, кръвозагуба, тежко възстановяване на пациентите, които често са възрастни, с поставени стентове, с много придружаващи заболявания. Подобно на 75-годишния пациент, потърсил консултация с уролозите в УМБАЛ Бургас за често срещан проблем – увеличена простата и затруднено уриниране.

Туморът е открит по време на този преглед. Размерът му е около 2 см, затова премахването с лазерния лъч е напълно възможно. По време на манипулацията лазерното влакно с дебелина няколко косъма влиза в уретрата през пениса, преминава целия път до горния дял на отделителната система, изпарява тумора и той изчезва. Операцията се извършва с видеоасистенция – през цялото време на голям екран уролозите наблюдават пътя на влакното и въздействието му върху тумора. Пациентът е с много придружаващи заболявания, включително и преживян инсулт.

"Това е добър пример за рано хванат тумор и напълно запазен орган. Ако той беше нараснал, можеше да се стигне до голяма и тежка операция с разрези и загуба на бъбрека. Голям плюс на лазерно асистираната хирургия е липсата на кръвозагуба. Няма разрези, влиза се през естествените отвори на организма. Много от възрастните хора приемат антикоагуланти – лекарства за разреждане на кръвта. В случая те не се спират, докато при други операции – да, което носи риск другите заболявания на пациента да се влошат, да се стигне до втори инсулт", обясни доц. д-р Николай Миринчев, началник на Клиниката по урология.

Тулиум лазерът е една от последните придобивки на клиниката. Той е универсален апарат, защото може да се използва при много заболявания – както за премахване на тумори, така и за изпаряване на увеличената простата. Лазерният лъч връща нормалните размери на простатата и нормалния живот на мъжа. Технологията вече е приложена при над 100 пациенти в УМБАЛ Бургас, които идват от всички краища на страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: