Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Валери Симеонов: Самоубийство на нацията е да не се говори за родолюбие и патриотизъм
Автор: Екип Burgas24.bg 10:46 / 10.11.2009Коментари (0)912
© Burgas24.bg
Състоянието на българското общество в момента е най-добро през последните 60 години, от гледна точка на това, че има достатъчно много хора, които се гордеят, че са българи и, дай Боже, да се увеличават. Това каза Валери Симеонов, директор на телевизия „СКАТ" и общински съветник в Бургас. По думите му - патриотизмът беше дълго време игнориран, беше забранено понятие.

„От 2000 година България навлезе в един друг етап на възраждане на патриотизма, на поява и възприемане на понятието „национализъм", като една даденост. До голяма степен принос за това има телевизия „Скат". Нашата линия беше да накараме българите да се гордеят, че са такива. Това постави и основите на родолюбиви движения, националистически движения - като изключим тези няколко националистически партии, които бяха създадено от БКП, просто с цел да оберат този вот на краен национализъм, които никога не са събирали повече от 1% на изборите", каза още той.

Преди това - едва в края на социалистическия период, буквално в последните десетина години, започна да се работи малко повече върху патриотичното възпитание на младежите, но всичко това беше отново подчинено на една социалистическа фразеология и като цяло беше втора категория човешки ценности, като се подреждаше едва след интернационализма. „45 години комунистическите ръководители на България промиваха главите на децата още от най-ранни години - възпитаваха ги, че национализмът е нещо лошо. За него или не се споменаваше нищо или се обвързваше с националфашизма. За родолюбие и патриотизъм не се говореше. Това беше едно самоубийство на нацията под командата на „големия брат", едно разбиване на националните ценности, едно размиване на традиции, на всичко, подчинено на създаването на една аморфна импотентна раса на работници и селяни", каза той.

Според Валери Симеонов - през 1989 година българското общество влезе в демокрацията абсолютно неподготвено и за съжаление без каквито и да било инстинкти за самосъхранение, поради което обикновеният човек стана жертва на всякакъв вид далавераджии, мафиоти, мутри, схеми и т.н. „В този период българският народ нямаше никакви демократични традиции. Той беше свикнал да бъде едно стадо и за всичко останало да се грижи държавата и държавните институции. Един път стана жертва на такива гешефтари. От друга страна той нямаше никакво историческо самочувствие, ако щете и народно самочувствие, да не говорим за патриотизъм. Дълго време тези естествени за всеки народ, за всяка нация, чувства и приоритети, липсваха в политиката, така както липсваха и в образованието. Народът на една държава се възпитава от политици, съобразно своите разбирания - достатъчно е да дадем примера със социализма, със залитането към фашизма на Германия. Имаше обаче и хора, които живееха с чувството и отговорността да бъдат българи и да създават българщина и любов към родината и историята. Един от тези българи е Николай Хайтов - този човек, още в началото на 90-години започна една епохална по своята мащабност дейност по обясняване - защо трябва да сме патриоти и защо трябва да се гордеем със своята родова и историческа памет", каза Валери Симеонов.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
Избор на нов български патриарх
1-ви юни - Ден на детето
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: