Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Валери Симеонов: Свидетели сме на мащабни обществени акции в защита на полицаи
Автор: Екип Burgas24.bg 15:30 / 07.10.2009Коментари (0)924
© Burgas24.bg
За първи път след 20 години обществото и общественото мнение се надига в защита на служителите на реда, каза по време на среща за сигурността и защита на полицаите общинският съветник Валери Симеонов. През последните двадесет години това го е нямало - обществото да защити полицаи. Едва през последните две години сме свидетели на подобно нещо. Това се дължи на факта, че основните институции не защитават своите служители. След като държавната система не го прави, това го прави обществото, каза по време на дискусията Валери Симеонов. Той посочи за пример силната обществена вълна, която се надигна в защита на граничаря Михаил Цонков, който по време на изпълнение на служебните си задължения простреля турски бракониер и е съден от същата тази държава, чиито граници защитава. Такъв е случаят и с осъдените полицаи за убийството на Чората, както и полицаят от Бояджик, който бе съден, че попречи да бъде осквернен българския флаг." За мен това е безобразие, защото това обезсърчава останалите им колеги от системата", каза Симеонов. Той допълни, че за сметка на държавните институции, които не защитават своите служители това се прави от обществото и много често от медиите, които реагират на подобни случаи.

Защитеността на полицая зависи от няколко фактора - законодателната защита, системата, в която работи, съответният полицаи - гранична полиция, РПУ или други и на трето място от обществото, каза Симеонов. Към този момент от тези три фактора най-добре работи обществото, допълни още той. Според него през последните 20 години системата на МВР бавно деградира. Това се дължи основно на факта, че при всяко следващо правителство се сменя управляващият апарат по системата от горе на долу. Все някой трепери за работното си място и това няма как да не се отрази и върху изпълнителния състав. За да се компенсира бавното оздравяване на МВР, първото което може да се направи, е многократно да се завишат санкциите срещу тези, които си позволят посегателство срещу полицай, смята общинският съветник.

Ускоряване на процедурите при разглеждането на дела, свързани с полицаи, по-тежки наказания за посегателство над органите на реда, приоритетно финансиране системата на МВР при сформиране на държавния бюджет за 2010 година, са част от предложенията, върху които се обединиха участниците в кръглата маса на тема „Чувстват ли се защитени и до колко българските полицаи? Българското законодателство в тази насока, успешни европейски практики в подкрепа на полицията, увеличаване на обществената подкрепа."

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: