Велопоход срещу петролопровода Бургас-Александруполис

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:23 / 11.07.2008
1574
На 16 юли т.г. в Свиленград международен младежки велопоход «Екотопия» ще проведе протестна акция срещу изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис.

Екотопия е мобилна общност, която се появява всяка година за няколко седмици в различна част на Европа и организира събития в подкрепа на местни екологични каузи. Тази година Екотопия се провежда в България и Турция. Походът стартира в София на 4 юли и ще завърши в Синоп, Турция на 14 август.

Целият маршрут от 1600 км ще бъде изминат от ядро от 20 колоездача от България, Холандия, Германия, Хърватска, Сърбия и др., към което в различни отрязъци от трасето се присъединяват допълнителен брой ентусиасти, споделящи принципа «с велосипед за чиста вода, слънце и вятър в косите». Централна тема на тазгодишния байктур е устойчивата енергетика на Балканите.

В акцията на Екотопия в Свиленград ще вземат участие и бургаски организации: Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива (БСНГИ) и Граждански комитет за спасение на Бургаския залив.

От сдружението подготвихме специална брошура за случая «Внимание, петролопровод!», която ще бъде разпространена в Свиленград, а след това и в други общини. С цел да ориентира местната общественост в проблематиката около проекта Бургас-Александруполис БСНГИ планира също така да проведе няколко информационни дни по места през есента на настоящата година. Разяснителната кампания на сдружението се подпомага от Тръст за развитие на гражданското общество в Централна и Източна Европа със седалище във Варшава.
Гражданите на общините по трасето на тръбата трябва да бъдат подготвени, за да вземат информирано участие в публичните обсъждания на ОВОС на петролопровода, които очакваме да организира българското правителство.


Виж коментарите (0)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).