Високи такси на автогара "Юг" разгневиха превозвачи. Плашат със съд, ако не бъдат чути

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:05 / 19.01.2017
4667
Промени в тарифа разгневиха превозвачите, обслужвани от автогара "Юг", научи Burgas24.bg. Те настояват за по-ниски цени с писмо до кмета на Бургас Димитър Николов и Общинския съвет. И са категорични, че ако не бъдат чути ще търсят правата си по съдебен ред.

Фирмите, положили подпис под документа, са "Бургасбус", "М-БУС" ООД, "Минибусекспрес Несебър", "Конкорд -7", "Минибусекспрес -ЮГ, "Експресбус - Китен" ООД, "Созопол Бус" ООД и " Ди Ес Бус" ЕООД. Решението на Общинския съвет от последната му сесия за 2016-а е създало голямо напрежение сред превозвачите, тъй като им е невъзможно да заплащат наложените им високи такси, които те окачествяват като необосновани.

"Мотивите, с които ОбС - Бургас променя цените за обслужване от автогара "Юг", са неприемливи и неправилни. Не могат да бъдат аргументи, определящи цената на услугата Автогарово обслужване "евентуалният брой пътници" и "съответно броят на местата в превозното средство", на които ОС Бургас се е позовал при вземане на това решение", мотивират се превозвачите.

Те са мнение, че не е взет предвид факта, че пътникопотокът е достигнал критичния си минимум по комплексни причини - обедняване на населението и нелоялната конкуренция. 

"Над 90% от пътниците ни ползват преференции - това са ученици, студенти и докторанти, пенсионери и работещи в областния град Бургас. Всички те пътуват с абонаментни карти, които са на цена значително по-ниска от цената на билета, а децата, учениците, студентите, докторантите, пенсионерите задължително ползват още намаления.

Не са взети в предвид и големия броя курсове, които всеки превозвач, обслужващ маршрути от областната транспортна схема е задължен да извършва ежедневно без да може да ги съкрати. За голяма част от населението този вид транспорт е единствено възможен за връзка с областния град, в който са съсредоточени всички институции - учебни, здравни, административни, финансови, съдебни и пр., от които зависи социалният живот на всеки един човек", пишат още те.

Превозвачите искат да бъде преразгледано решението на ОбС - Бургас от 20.12.2016 г., определящо цените на автогарово обслужване от автогара "Юг и то да бъде отменено като нецелесъобразно. Те настояват за ново решение, с което да бъде определен размерът на такса обслужване, задължително обвързан с броя на курсовете за месец, които всеки превозвач извършва от автогара"Юг" и така да се въведе диференцирано обслужване за всеки превозвач.

Ето какви са техните предложения:

1. Превозвачите, извършващи превози от Републиканската транспортна схема, да заплащат такса автогарово обслужване в размер на 25 лв. с ДДС за 1 бр.курс.

2. Превозвачите, извършващи обществен превоз на пътници по маршрути от областната транспортна схема на област Бургас, да заплащат месечна такса автогарово обслужване според броя на извършените от тях курсове както следва:

До 100 курса на месец - цена - 10 лв./курс

От 101 до 200 курса - отстъпка за всеки курс 30% - 7 лв./курс

От 201 до 400 курса - отстъпка за всеки курс 50% - 5 лв./курс

Над 400 курса - отстъпка за всеки курс 70% - 3 лв./курс

Всички посочени цени са с ДДС.

3. Автобуси с вместимост до 22 седящи места да ползват допълнителна отстъпка в размер на 40% .

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).