Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Високотехнологичният бизнес организира лятна академия за ученици в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:52 / 09.06.2023Коментари (0)900
©
Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) ще организира в партньорство с Община Бургас безплатна лятна техническа академия в града. В нея участие ще вземат 90 ученици от 9, 10 и 11 клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов“, както и деца от националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" на Министерство на образованието и науката.

Академията ще започне на 3 юли, като в рамките на три седмици участниците в нея ще работят по казус, който е максимално близък до реален проект. Учениците ще бъдат разделени в екипи, чиито ментори ще са над 15 представители от най-големите български и международни ИТ компании, членове на AIBEST. На финала децата ще представят пред жури своите разработки, а трите най-добре справили се отбори ще получат награди от Асоциацията.

"Избрахме да стартираме в Бургас пилотното издание на нашата лятна академия, заради големия потенциал за развитие на високотехнологичния сектор в града. През последните години реализирахме съвместно с Община Бургас много успешни проекти за разширяване на присъствието на индустрията ни в града, затова подкрепата за развитието на талантливите бургаски ИТ ученици е наш приоритет. Вярвам, че практическата насоченост на Академията ще запали интереса на децата за кариерно развитие във високотехнологичния сектор и скоро ще можем да ги приветстваме като наши колеги в едни от най-успешните компании в България.“, коментира Иван Русев, R&D директор в Experian България и член на борда на директорите в AIBEST.

"Това е поредният пилотен проект в сферата на образованието, който стартира от Бургас. Гордея се с бургаските ученици и техните преподаватели, които участват активно в подобни инициативи и се стремят да бъдат по-знаещи, по-можещи, по-конкурентни. Благодаря и на екипа на АИБЕСТ, който стартира поредната си инициатива в Бургас. Партнираме си успешно повече от 7 години и заедно успяхме да убедим едни от най-големите технологични компании в България да отворят офиси и да сформират екипи в Бургас. Тази академия е знак, че тези компании са готови да разширяват екипите си и да откриват нови работни места.“, каза кметът Димитър Николов.

Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. През пролетта AIBEST стартира националното си роудшоу "Пътят към твоя успех“ именно от Бургас, в рамките на което над 400 ученици и студенти се запознаха с възможностите за реализация в "Индустрията на знанието“.

Размерът на технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги възлиза на 4.225 млрд. евро и формира 5.9 % от годишния БВП на страната. Прогнозата към 2025 година сочи, че относителният й дял в БВП на България ще достигне 9 %.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: