Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вижте 5-те бургаски проекта, чакащи държавно финансиране
Автор: Екип Burgas24.bg 14:32 / 17.01.2014Коментари (2)1708
Димитър Николов внесе 5 бургаски проекта, очакващи одобрение и финансиране от държавния Фонд за развитие и растеж на регионите 2014, зареден с 500 милиона лева. Това стана на среща при областния управител Павел Маринов, в която участваха кметове и представители на всички общини от областта.

Ето и самите проекти:

1. Многофункционален спортен, конгресен и бизнес център - АРЕНА БУРГАС
Стойност: 30 000 000 лева
Специфичните цели са насочени към подобряване на жизнената среда посредством благоустрояване на терен от 46 254 кв.м. и изграждане на модерна и достъпна инфраструктура за провеждане на спортни, културни и бизнес събития чрез многофункционален спортен, конгресен и бизнес център - АРЕНА БУРГАС.

Дейност: Проектиране на многофункционалната сграда.
Изготвено е предпроектно проучване. Подготвено е техническо задание за проектиране на Многофункционалната зала "Арена Бургас", развита като закрит спортен комплекс с капацитет 6 500 бр. седящи места, който да съдържа всички необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на локални, национални и международни състезания, концерти, бизнес форуми и изложения.
Дейност 1 - Изготвяне на инвестиционен проекта: фаза - идеен проект
Дейност 2 - Подготовка на инвестиционен проект: фаза - работен проект с издаване на Разрешение за строеж
Дейност 3 - Строително - монтажни дейности и благоустрояване на прилежащите територии. Съгласно заданието за проектиране залата ще има капацитет от 6500 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания по различни видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.

2. Надлез над товарна ж.п. гара-гр. Бургас
Стойност: 18 100 000 лева
Очаква се изграждането на "НАДЛЕЗ НАД ТОВАРНА Ж.П. ГАРА - ГРАД БУРГАС" да окаже благоприятно въздействие върху състоянието на трафика в града, да облекчи натоварването на използваните сега пътища и пътни съоръжения и да намали замърсяванията на околната среда.
Основните цели на проекта са:
- Изнасяне на основния транзитен трафик извън жилищните комплекси и централна градска част
- Намаляване на времето за придвижване в града
- Намаляване на шумовото и атмосферно замърсяване в жилищните комплекси
- Облекчаване на трафика и създаване на условия за безопасно придвижване в градската среда
- Облекчаване на натоварването на надлез "Владимир Павлов"
- Изпълнение на регионалните планове и програми

3. Изграждане на спортно училище
Стойност: 13 000 000 лева
Специфични цели на проекта:
Те кореспондират с основните приоритети и мерки в програмата на правителството на Република България, насочени към развитие на спорта в държавата чрез изграждане на модерна спортна инфраструктура за нуждите на спортното училище и създаване на условия за развитие на талантливи спортисти.
Специфичните цели на проектното предложение са свързани със стремежа на Община Бургас да подобри условията за спортно образование на изявени деца и развитие на елитни спортисти за нуждите на националните спортове.
Очакваните резултати от изпълнението на проекта:
* Изградено спортно училище с модерна спортна инфраструктура и общежитие;
* Осигурени съвременни условия за професионално спортно развитие на деца от Югоизточния регион;
* Подобряване на учебната база на територията на региона;
* Увеличаване приема на ученици- 500 бр.;
* Създаване на работни места по време на изграждането и функционирането на спортното училище;
* Създадени условия за подобряване резултатите на професионалните клубове от региона и страната;
* Създадени условия за подобряване представянето на националните отбори на европейско и световно ниво;

4. Рехабилитация на ул. "Ал. Батенберг" по плана на ЦГЧ
Стойност: 4 100 000 лева
Очаквани ефекти:
- За бенефициента - утвърждаване на Община Бургас и областта като център на динамично развитие и растеж; подобрени характеристики на градската среда; решаване на проблемите с паркоместата в една от най-натоварените зони; безконфликтна и безопасна мобилност;
- За други заинтересовани страни - балансирана система от обществени пространства, достъпни за всички групи от населението; подобрени физически характеристики на градската среда; подобрени екологични условия; безконфликтна и безопасна мобилност; възможности за използване на алтернативни методи на придвижване - велосипеди; атрактивна пешеходна зона; Подобрен достъп до Приморски парк и Автогара Юг; Осигурена обвързаност на обществено достъпните пространства в централната градска част и Приморски парк.
Очаквани резултати:
* Подобрен достъп до Приморски парк и Автогара Юг, Ж.П гара и Международна морска гара;
* Осигурено безконфликтно движение и условия за алтернативна мобилност;
* Подобрена достъпност на средата за хора с увреждания;
* Осигурена обвързаност на обществено достъпните пространства в централната градска част и приморски парк.
Очаквани продукти:
- Засаждане на 81 броя нови дървета;
- Изградена двупосочна велосипедна алея с дължина 575 м.
- Обновени 745 м. улично платно с прилежащи тротоари;
- Изградени 136 бр. паркоместа, между които и значителен брой места за паркиране на водачи със специфични потребности;
- 1 888 м2 рехабилитирани зелени площи;
- Монтирани 78 бр. осветителни стълбове с енергоспестяващи осветители.

5. Център за наблюдение на небесните явления
Стойност: 7 000 000 лева
Очаквани ефекти от изпълнението за бенефициента и другите заинтересовани страни:
* За Община Бургас - утвърждаване на Община Бургас и областта като център на динамично развитие и растеж; създаване на допълнителна атракция за града, предлагаща качествено нов подход при организиране и представяне на научна информация на широката публика вместо статични експозиции; повишен интерес от страна на посетителите, включително туристи и гости на града и от друга страна - привличане на инвеститори. Центърът ще работи в тясно сътрудничество с двата университета в Бургас, като ще търси целево финансиране по проекти съвместно с тези структури.
* За населението на града и областта - подобряване качеството на образованието и образователния процес в Бургас и областта чрез включване в учебната програма на интерактивни занимания в Центъра, участие на ученици и студенти в разработване на експозиции и програми; подобряване на условията за иновации чрез създаване на среда за активни контакти между науката, образованието и бизнеса; създаване на нови работни места.

Към държавния фонд за развитие и растеж на регионите могат да кандидатстват не само общините, но и министерствата. Във връзка с тази подробност, на срещата в Областна управа кметът Николов призова останалите участници за регионална солидарност. Той предложи да се подкрепят задружно и такива проекти, по които бенефициенти не могат да бъдат общините, а министерствата. Като пример Димитър Николов даде изграждането на северната дъга на Бургас /това касае Поморие, Несебър, а косвено и други общини в региона/, реконструкция на пристанището, брегоукрепването на Сарафово и Крайморие, ремонт на Стария съд /сградата е собственост на Министерство на правосъдието/. Той дори предлага съфинансиране от страна на Община Бургас, само и само тези големи проекти, които са в компетенцията на държавната власт, да се задействат.

По предложение на кмета Димитър Николов участниците в срещата се уговориха за ново съвещание през следващата седмица, но в разширен формат - в присъствието на бургаските народни представители, които ще бъдат призовани да помагат за класирането на най-много проекти от региона.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.01.2014 г.
0
 
 
гладна кокошка просо сънувала.Тия да не мислят ,че са единствени в България и парите са за тях.Времето на Тиквата отмина и галеното дете вече ще е друго,а за какво им е зала ,като вече ще има в Пловдив и Русе ,доказано по-спортни градове.Бургазлии не могат да напълнят сегашната си заличка,а пък реват за паметник от 6000 човека.Толкова публика в Бургас не е ходила и на футболен мач от 20 год.Но герберасткото кметче е на принципа ,че което бебе реве най-много на него дават биберона,може не цялото шише,но все ще клъвне нещо,а бюджета от 160 мил.ще си го харчим както ние си знаем.Като си курнас тегли заем и строй бе въздухар.Държавата не ви е длъжна с нищо.Нима в Ямбол,Сливен,Плевен и други градове не искат зали и пътища.Вижте Ботевград-с мижавия си бюджет си направиха зала,а вие само ревете.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: