Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"5-звездният“ затвор в Дебелт тъне в разруха, къде потънаха евромилионите?
Автор: Стиляна Божидарова 10:55 / 03.01.2018Коментари (6)45059
Супер затвор, отговарящ на всички европейски стандарти... 5-звезден лукс... бижу за милиони. Това са само част от суперлативите, използвани от медиите за затворническото общежитие в Дебелт, което бе официално открито през март миналата година. Общата стойност за изграждането му възлиза на 5 млн. лева, а средствата за строително-монтажните работи бяха осигурени по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

Какво се случва днес с най-модерния затвор в България и къпят ли се неговите обитатели в невиждан лукс, както бе представено в медиите? Това реши да провери Burgas24.bg, след като до нас достигна доста притеснителен сигнал за условията на живот в него. Това, което открихме зад високите зидове на общежитието в Дебелт, е в състояние да смути и най-коравия затворник.

За престоя си там разказва Иван Гюров - Шливата, който е излежал присъдата си и днес излиза на свобода. Младият мъж има интереси в областта на рисуването, възнамерява да се реализира като татуист зад граница и е категоричен, че не смята да се връща в затвора. Затова не се притеснява да разкаже за реалността зад решетките.

"Всички наричаме общежитието "китайския затвор" - толкова е мекичко и пластмасово и всичко се разпада. Бях готов да преглътна всичко - и мухъла, и влагата, и мишките, но неадекватното управление ме накара да разкажа истината", започна разказа си Шливата.

Той предостави на Burgas24.bg снимки, от които става ясно, че по-малко от година след официалното откриване на т.нар. бижу за милиони, всичко тъне в разруха. Стените са покрити с мухъл, заради влагата мазилката се руши, таванът пада, а плочките по пода се чупят, само като стъпиш върху тях. Единственото, което все още не е започнало да се разпада, е параклисът към общежитието.

"Водата в баните не спира да тече, въпреки че затворниците разполагат с топла вода само два пъти дневно за по 10 минути, в които душ трябва да вземат четирима души. Положението с отоплението е още по-страшно", разказва Гюров. "Затворът в Дебелт действително предлага отлични условия за съществуване, но не за хора, а за дървеници, хлебарки и всякакви други гадинки. Мишките се чувстват в свои води, а затворниците дотолкова са свикнали с присъствието им, че ги приемат като домашни любимци".

За нечовешките условия в Бургаския затвор и за гладните стачки, провеждани от хората, излежаващи присъди там, сме писали и друг път. Разкритията общежитието в Дебелт обаче идват като гръм от ясно небе на фона на всички хвалби и суперлативи.

"От нас се очаква да се поправим, да се реабилитираме в обществото. Парадоксалното е, че примерът, с който се сблъскваме всеки ден, не спомага много за това. Забраняват на близките ни да ни носят елементарни неща като кафе или десертчета... казват, че всичко го има в лафката на двора. Но цените в тази лафка са като в най-скъпите 5-звездни хотели. Със здравеопазването е още по-зле. Тук трябва да се разболяваш по график и с един парацетамол лекуват всичко - от главоболие до рак. Началникът не позволява да се внасят лекарства, ако не са ти изписани от външен лекар, същевременно да посетиш външен лекар е невъзможно", разказва Шливата.

Дали за изграждането на общежитието са използвани най-висококачествени материали, както бе обявено, или са направени множество компромиси за сметка на цената - преценката оставяме на вас. Повече за лукса в "5-звездния затвор" и за отношението към осъдените гледайте в нашето видео!




Още по темата: общо новини по темата: 2
25.01.2018 »
09.06.2015 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.01.2018 г.
0
 
 
Къде са европейските милиони тея датчани нямат ли очи да дойдат да видят какво става с тяхните пари елате моля за да назначат проверка и да се разбере какво става а не само като най големия лъжец началника Янчо Желева "цитирам "Нали си имаме параклис какво му е нужно на човек друго и без това няма начин така или иначе юздите са в мен
Aнонимен
на 04.01.2018 г.
0
 
 
Да не ви се случва,тогава ще разберете. Всеки човек заслужава нормални условия на живот където и да се намира. Лукс ли е да искаш да се наспиш,но вместо това освирепели дървеници да те изяждат? Достатъчно е това,че хората виждат роднините си един път месечно,колкото и невероятно да звучи от затвора се дават за ядене почти помии,студено е... Сега ще кажате "Ама то така трябва,за да се реабилитират" . А трябва ли по малкото и скъпа храна която си купуват от лафката да се разхождат хлебарки и мишки? Айде моля ви се,в 21 век живеем . А и тука не става въпрос за някакви свирепи убийци а за хора като мен и вас. Не забравяйте,че никой не е застрахован. Днеска вкарват и за без книжка. Едва ли сте толкова прилежни и идеални във всичко.. Първо се запитайте дали са ви чисти ръцете преди да сочите другите с пръст.
Aнонимен
на 03.01.2018 г.
0
 
 
Тия са също като хлебарките,дървениците и прочие гадини - с една дума паразити.З такива като тях по - подхожда "Белият лебед","Черният делфин" и прочие.
+1
 
 
В България над 80% от парите по държавните поръчки се крадат. От там и ниското качество на изпълнението им, с евтини материали, евтин труд , икономия на материали. Затова тряйността им е само докато се среже лентата. Който е пътувал скоро по магистрала "Тракия", знае за какво става дума. Друг е въпросът, че тези в затвора не заслужават по-добри условия от показаните. Има хора на свобода, които живеят по-мизерно!
Aнонимен
на 03.01.2018 г.
0
 
 
Тоя кавал, да не иска и камериерка?
0
 
 
В джоба на някой алчен идиот ! Всеки граби като за последно !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: