Вижте какво предстои да се случи в "Ченгене скеле"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
12:45 / 13.10.2015
1959
Волният и самобитен дух на старите морски вълци ще продължи да живее в емблематичното рибарско селище край Бургас - Ченгене скеле. То ще стане по-достъпно и интересно място, с много по-добри условия за живот и съвременна инфраструктура. Това заяви в своя профил във Фейсбук кандидат-кметът за пореден мандат Димитър Николов.

Какво предстои да се случи в Ченгене скеле, вижте в следващите редове:

Всички туристи ще могат да усетят неподправения колорит на това уникално място след предстоящата реконструкция. Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, да бъдат заменени от автентични рибарски хижи. Ще се запази и легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най-невероятните рибарски истории и приключения.

През 2011 г. местността официално получи статут на селище с разработения подробен устройствен план. Това постави и началото на реализацията на нашите планове за развитие на този крайбрежен район. Променено беше предназначението на земи от държавния горски фонд, с което стартира изграждането на елементите на техническата инфраструктура, уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки.

Плановете за реконструкция на пристанището предвиждат да се осигурят допълнителни 110 места за акостиране на рибарски съдове /рибарски лодки и риболовни кораби до 8 м, до 9 м и до 20 м/, както и да се изградят обслужващи сгради и съоръжения, които да отговарят на европейските изисквания. Планира се строителството на сграда с административни функции, площадка за разтоварване, сортиране и първична обработка на улова, рибна борса, складове, зона за временно съхраняване на отпадъци, ремонтна работилница, заведение за хранене с минимум 50 места, сгради за охрана, паркинги.

Пристанището ще обхване площ около 10 хил. кв. м, включително с довеждащ път.

Освен ново пристанище, в местността Ченгене скеле ще бъде изграден Етнографски рибарски комплекс. Това ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на този традиционен за региона поминък. В комплекса ще има автентични едноетажни рибарски застройки. В тях ще се представят занаятите плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери, изработване на въдици за риболов, сушене на риба. Ще се изгради заведение, предлагащо дегустация на автентични рибарски ястия, с възможност за провеждане на обучение в приготвянето им. Предвижда се кейов фронт за експозиция на автентични рибарски лодки.


Виж коментарите (3)

Още по темата (17):
15.04.2021 Търсят се битови рибарски предмети за украса на етнографския комплекс "Ченгене скеле"
11.02.2021 Напредва строителството на новото любимо място за отдих и забавление на бургазлии
25.01.2021 Рибарските портове са любимо място за разходки и риболов и през зимата
07.01.2021 Напредва изграждането на новия рибарски етнографски комплекс край Ченгене
скеле
08.10.2020 Започна изграждането на новия общински туристически кораб
29.05.2020 Бургас ще популяризира по съвременен начин самобитността на Ченгене скеле
Още новини от Новини от Бургас:
На това място бургаските абитуриенти ще си направят обща снимка
Отличиха най-успешните бургаски учители
Така ще изглежда зала "Младост" и района около нея след ремонта
Муден ремонт на улица вдига бургазлии на протест
Тези съгрешили в Бургаско шофьори преспаха в ареста
На 24 май тези автобуси ще се движат на по-малки интервали в сутр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).