Вижте кои са новите почетни граждани на Бургас!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:34 / 31.10.2017
3163
Със званието Кавалер на "Сребърният кръст на Свети Николай" ще бъде награден на Никулден българският музикант и композитор Тончо Русев. Новите почетни граждани на Бургас са художникът Руси Стоянов, историкът-краевед Вида Буковинова, футболистът Иван Претъргов - посмъртно и народната певица Янка Рупкина. С Почетна значка на Община Бургас ще бъдат наградени учениците от XI "в" клас на Професионална търговска гимназия в Бургас Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев, които загасиха горящ автомобил по време на голямото междучасие. Това решиха току-що общинските съветници, предаде репортер на Burgas24.bg.

Тончо Русев е един от най-обичаните български композитори, създал повече от 1000 песни, които се пеят от няколко поколения. Градът, останал винаги в сърцето му, е Бургас, където се ражда на 20 април 1932 година.

Руси Стоянов е роден на 12 юни 1955 г. в град Бургас. Учи в Художествената гимназия в град Казанлък. През 1980 г. завършва Университет "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Графика и естетика".

В близо 70-годишната история на "Дружество на художниците - Бургас" Руси Стоянов е един от най-изтъкнатите му членове със значителен принос в редица индивидуални и колективни изложби в Бургас и България, както и в Международни изложби и бианалета. Руси Стоянов е допринесъл за доброто име и творческа слава на Бургас. Проектите му, насочени най-често към градската среда, са се превърнали през годините в символи на града. Това са Грамофонът на ул. "Богориди" и внушителният кръст на връх Шилото. Художник с изключителен творчески заряд и многостранни идеи, Руси Стоянов справедливо е наричан българският Леонардо.

Вида Буковинова е родена през 1937 г. в странджанското село Граматиково, Община Малко Търново. Завършва Медицински техникум в Бургас и това определя първите ù научни интереси към народната медицина. Има многобройни научни изяви на регионални и национални конференции по природолечение. Дълги години е член на Републиканското ръководство по история на традиционната и народна медицина. През 1977 г. се дипломира в Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалност "История и философия". От 1978 г. работи към Регионален исторически музей - Бургас, като през този период изнася десетки научни доклади на регионални, национални и международни конференции и симпозиуми. 

Иван Николов Претъргов е роден на 15 септември 1952 г. в град Бургас. Неговият футболен талант е забелязан още в ученическа възраст и успешно развит, като през 1976 г. получава званието "Заслужил майстор на спорта".

В своята дългогодишна спортна кариера в българската "А" група той е изиграл 332 мача и е отбелязал 76 гола. Футболист е на клубовете "Черноморец" - Бургас (1969 г. - 1973 г., 1977 г. - 1984 г.), "Ботев" - Пловдив (1974 г. - 1975 г.) и ЦСКА - София (1975 г. - 1977 г.), с който става шампион и голмайстор на страната през 1976 г.

През 1974 г., с 23 гола за "Черноморец", става голмайстор на Южната "Б" група, през 1975 г. на "А" група, с 20 гола за Ботев (Пловдив), а през 1976 г. е голмайстор на ЦСКА - София с 10 гола в 29 мача.

Изключително успешен футболист, той има 7 мача и 2 гола за "А" националния отбор, 1 мач за "Б" националния отбор, 16 мача с 5 гола за младежкия и 12 мача с 4 гола за юношеския национален отбор. В турнира за Купата на европейските шампиони, като футболист на ЦСКА - София, участва в 4 мача и отбелязва 1 гол.

На 25 януари 2017 г. Иван Претъргов ни напусна след прекаран тежък инсулт.

Янка Рупкина е родена на 16 август 1938 г. в с. Богданово, община Средец. Запява народни песни от малка и само на 22 години печели първа награда от събор-надпяване в село Граматиково. След доброто си представяне на този музикален форум е поканена да се яви на конкурс за солистка на Ансамбъла за народни песни към Българското национално радио, който певицата печели и в продължение на 30 години професионалната ù кариера е свързана с него.

Стотици са песните Янка Рупкина за фонда на БНР, които са издадени в няколко грамофонни плочи на "Балкантон". В много от записите ù се откриват варианти за съвременна интерпретация на фолклорното песенно наследство. Осъществява много модерни фолклорни проекти с трио "Спешен случай", с композитора Димитър Пенев и кавалджията Теодосий Спасов. Нейната песен "Калиманку, Денку", в обработка на Красимир Кюркчийски, впечатлява швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми от "Мистерията на българските гласове".

В края на 70-те години на миналия век заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създават изключително популярната формация Трио "Българка". С него Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световно-известни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и "Трансглобал Ъндърграунд".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ
Пиян към продавачка: Защо не вземеш да ми врътнеш една… Какво пос...
Станимир Апостолов, зам.-кмет на Бургас открива конференцията Dig...
Бургазлии се възмутиха от състоянието на детска площадка в център...
Скръбна вест: Почина уважаван бургаски лекар


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).