Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Включете се в конкурса за рисунка, посветен на саблеклюна Атанас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:52 / 12.05.2020Коментари (0)3160
©
Разнообразни инициативи ще информират и въвличат малки и големи в темата Биоразнообразие до 5 юни. Макар, че коронавирусът отложи важни събития по целия свят, свързани с темата, но не успя да спре разцветът на биоразнообразието, който се случва всяка година през пролетта.

Всяка седмица Българска фондация Биоразнообразие /БФБ/ ще посвети на специален герой, който е застрашен и защитен и има нужда от помощ, за да бъде изследван и опазван. Първи е саблеклюнът Атанас, който е от Бургас и е кръстен на Атанасовското езеро, в което е роден и живее.

Саблеклюните гнездят по дигите, като снасят яйчицата си директно върху земята. Това ги прави много уязвими - яйцата и новоизлюпените малки трябва да се пазят от кучета и други хищници, както и от заливане с вода. Затова от БФБ помагат за ремонта на дигите и по-доброто управление на водите в лагуната.

За да помогнат на Атанас децата до 4 клас могат да се включат във виртуален турнир на Пукльовците на 14 май, с предварителна регистрация на https://thepoppals.com/tournament/. Благодарение на финансовата подкрепа на Виваком, с всеки турнир ще бъде дарена сумата от 250 лв. за опазването на саблеклюна, но ако отборите съберат заедно 3000 точки, дарената сума ще бъде удвоена. Ето защо всички учители от начален етап са поканени да включат свои отбори в турнирите - така ще се увеличи шансът за достигане на 3000 точки.

БФБ и Пукльовците организират паралелно и Конкурс за рисунка - всяка седмица за застрашения вид, на който помагат децата.

Изпратете вашата рисунка заедно с послание - защо ви пука за саблеклюна до петък на е-mail bbf@biodiversity.bg или като съобщение във ФБ страница https://www.facebook.com/biodiversity.bg/. Всички рисунки ще бъдат качени в албум и заедно с Пукльовците ще бъде организирана томбола с награди. Един от вас ще получи настолната игра на "Нефтопукльовците", а други двама от специалния шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.

Следващата седмица на фокус ще са Елените в България, после (27 май) - Теснолисният божур, а в навечерието на Световния ден на околната среда, който отново е посветен на биоразнообразието, децата ще помагат на дивата коза (4 юни). Освен виртуалните турнири и конкурсите за рисунка и послание всяка седмица, децата могат да научат повече подробности за защитените видове от сайта на БФБ.

На 22 май ще стартира кампанията за Годишните награди за биоразнообразието, като този път от БФБ обещават да има много нови и различни елементи. Екипът подготвя онлайн викторини и различни занимания, свързани с някой български видове и подготовка за живите срещи с някои от тях, които засега ще се организират в малки семейни групи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: