Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Внасят официално питане в НС за създаването на медицински факултет в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:34 / 15.03.2014Коментари (1)928
© Burgas24.bg
В началото на следващата седмица ГЕРБ ще внесе официално питане в НС за създаването на медицински факултет в Бургас. Това каза Семир Абумелих, бургаски депутат от ГЕРБ и член на здравната комисия в парламента.

"Ще внесем питането, за да си изясним позициите и да разберем каква е причината да нямаме медицински институт в Бургас. Факултетът отговаря на всички изисквания, има акредитация, но не го внасят за обсъждане в Министерски съвет", каза още Абумелих.

По думите му, ако има медицински университет в Бургас, ще се реши проблемът с липсата на кадри в града и района.

"Проблемът ще се реши също и ако даваме по-добри заплати от другите градове. Към момента министърът на образованието не иска да даде разрешение за създаването на институт в Бургас. Имаме съмнения, че не иска, защото е варненка и иска нашият факултет да стане филиал на Варна, а не да е самостоятелен. В Бургас винаги е имало липса на кадри, поради липса на институт. Ако имаме медицински университет, нямаше да имаме липса на кадри. В София, Пловдив и Стара Загора почти го няма този проблем, защото имат институти. И това трябва да направим в Бургас", добави още депутатът.

По думите му, бургаските болници дават около 84 млн. лева годишно на републиканския бюджет от осигуровки, а парите, които се връщат са около 40 млн. лева.

"Не е дофинансирана здравната система в Бургас, защото принципите на финансиране бяха на исторически принцип т.е. нямаш никакво право да растеш и да разширяваш дейността. От тук се получи това, че всички болници в Бургас започнаха да се конкурират помежду си. Това доведе до спад на бургазлии, които отиват на лечение извън Бургас. Това е доказано. Едновременно с това дойде и конфликтът, че колкото повече си подобряваме дейността, то пак няма пари за болниците, защото нашата история е слаба. Не става така. Това е грешен принцип. Затова ние предлагаме нещо много елементарно- пациентът да разполага с парите си. Ако бургазлията избере да се лекува в Пловдив, то тогава парите ще вървят с него. Тогава ние ще сме виновни, защото не сме го задържали в града. Това ще е наш проблем и ние ще го решаваме, а не да ме ограничават централно. Пациентите да ограничават лекарите и да имат право на избор. Тогава съм съгласен, но някакъв чиновник да ме спира да работя - не съм съгласен и е грешка. Това го въведе Пламен Цеков, който бе от ГЕРБ и затова не е никъде. Това са фатални управленски грешки", заяви Абумелих. По думите му, между 300 и 350 млн. лева са държавните задълженията на болниците в цялата страна.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.03.2014 г.
0
 
 
Факултет по обществено здраве и здравни грижи-това е акредитирано,а не медицински факултет!Не бъркайте,защото и без това ние-бургазлии имаме сериозни опоненти -особенно в средите на медицинските вузове,целящи да си запазят монопола в медицинското образование.А публична тайна е ,че настоящият образователен министър е бивш ректор на Медицински университет Варна-е,някои неща се изясняват,нали?От септември2013г. са входирани в министерството на образованието документите с предложение за разкриване на новия факултет,които министър Клисарова все още-поради неясни причини и липса на основателни аргументи, отлага да внесе в Министерски съвет.А през това време се водят преговори за подобни разкриване на подобни факултети във Велико Търново,Благоевград...То кога ли бургазлии са имали сериозно лоби ?!Само преди избори" техни височества" не спират да ни обгръщат с фалшиво внимание и обещания!! Чест прави на бургаският кмет и областен управител,както и на депутатската бургаска група на ГЕРБ,че се борят за факултета-но къде са бургаските депутати от БСП?Защо не се обединят в името на тази благородна кауза- Бургаския факултет по обществено здравни грижи,който ще вдигне нивото на здравеопазването в града и региона?!Бъдете по-активни,дами и господа!!Нали именно вие сте нашите представители и трябва да отстоявате регионалните интереси и приоритети-особенно в сферата на образованието и здравеопазването!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: