Внимание шофьори! Започна акция "Зима", вижте за какво ще ни проверяват полицаите!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:55 / 05.11.2018
7636
"Предвиждай последствията" бе ключовата превантивна фраза около която се обединиха участниците в разширения брифинг за стартиралата акция "Зима", проведен днес в Областна дирекция на МВР – Бургас.

Началникът на "Охранителна полиция и КАТ" при ОДМВР – Бургас – комисар Неделчо Рачев запозна присъстващите с трите основни етапа на акция "Зима", както и със засилените проверки на велосипедисти и пешеходци, които са част от първите два етапа. В третия - след 15 ноември, проверките ще обхващат и водачите на моторни превозни средства, които ще трябва вече да шофират със зимни гуми или с гуми, чиято дълбочина на протектора е 4 мм. Глобата при липса на такива е 50 лева. В изправност трябва да бъдат и чистачките на автомобилите, светлините и спирачките. Комисар Рачев бе категоричен, че служителите на "Пътна полиция"  няма да проявяват толеранс и ще налагат глоби при констатирано нарушение. Той напомни, че вече е стартирала проверка на техниката, ангажирана със зимната поддръжка в общините, като думите му подкрепи директорът на общинско предприятие "Транспорт" - Андрей Рунчев.

Рунчев информира, че на територията на Община Бургас е приключило освежаването на пътната маркировка и пешеходните пътеки, създадена е организация за поддръжка на инфраструктурата в зимния период и продължават действията по осветяване на различни пътни участъци. Директорът на СБА – Бургас – Васил Михалев обяви, че в пунктовете на СБА до 20 ноември ще се извършват безплатни прегледи на автомобила за изправни фарове, чистачки, наличие на антифриз и др., като подкрепи идеята на БЧК – Бургас в лицето на директора й – Виолета Радева, превантивните беседи да започват от рана детска възраст и да се провеждат на игровия принцип, съобразен с потребностите и интересите на подрастващите. В тази връзка Радева изтъкна неоценимата роля на доброволците на младежката секция на БЧК, които работят активно с подрастващите от две бургаски училища и няколко детски градини.

В посока превенция, но и за разширяване на допълнителното обучение с полигон за курсистите, очакващи получаването на шофьорска книжка, се обяви Павлина Апостолова - автомобилният състезател и председател на автомобилен спортен клуб "Елена Тийм" - Бургас. По думите й връщането на полигона, като задължително изучаем елемент би повишил рязко нивото на сигурност сред шофиращите, част от които към момента срещат огромни затруднения при паркирането, застрашавайки, както собственото си здраве и живот, така и живота и здравето на останалите участници в пътния трафик.

В края на брифинга началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Димитър Дачев обяви данни от пътния травматизъм от началото на годината за Бургаски регион. Те звучат повече от стряскащо -  366 тежки пътни инцидента, с 485 ранени и 29 загинали, като в сравнение с данните от миналата година е налице увеличение в броя на пострадалите и намаление на загиналите със седем по-малко. Главен инспектор Дачев обяви, че най-висок дял от жертвите на пътя са пешеходци, което предполага засилена превенция в този сектор. Според него пресичането на обозначените за целта места, както и носенето на светли дрехи и светлоотразители в тъмната част на денонощието от пешеходците би снижило риска от това те да станат жертва на пътни инциденти.

Повече вижте в нашето видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).