Военноморско учение в Бургас предизвика паника

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:18 / 15.07.2008
934
Международното военноморско учение в Бургас „Бриз/Сертекс 2008" предизвика истинска паника днес /15 юли, вторник/. Около 8,30 ч. участниците са пуснали учебни димки, които за няколко минути разнесоха пиперлив пушев из центъра на града. Хората, отиващи на работа и туристите, разхождащи се по главните улици на града, бяха силно обезпокоени от мъглата със задушлив мирис и липсата на информация за това, което се случва. Единственият възможен начин за дишане се оказа употребата на носни кърпички, салфетки или други подръчни средства. В Община Бургас бяха получени десетки телефонни обаждания на притеснени граждани.

По нареждане на кмета Димитър Николов в района на пристанището беше изпратен директора на УКОРС Костантин Луков, за да се запознае с причините за обгазяването. Повече от половин час Луков не е бил допуснат на територията на порта от представители на Военна полиция и охранителна фирма Дага, нито е бил информиран за причините, породили безпокойството на гражданите. Въпреки липсата на информация, Община Бургас продължи да търси начини да осведоми бургазлии за ситуацията. Уверенията на военните са, че използваните димки са от безвреден газ, който не застрашава здравето и безопасността на гражданите.

Липсата на оперативност и комуникация между институциите може да създаде сериозна масова паника, особено ако се касае за реална опасна ситуация. Кметът Николов призовава за по-голяма координация между инстанциите, отговарящи за сигурността и реда на територията на община Бургас, за да не се получават ситуации като днешната.


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
17.07.2008 Военните се извиниха на Бургас заради обгазяването
16.07.2008 Спасителни екипи от МИС участват в учението "БРИЗ" -2008
15.07.2008 Любомир Пантелеев: От “Бриз 2008” е трябвало да предупредят за димките
15.07.2008 МО: Местната управа на Бургас е информирана за провежданото учение
15.07.2008 Димитър Николов: Никой не ни беше уведомил, че ще има обгазявания
15.07.2008 Участниците в Бриз/Сертекс гасиха симулиран пожар на пристанището
Още новини от Новини от Бургас:
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).