Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Връщат автентичния архитектурен вид на пет сгради, разположени на "Богориди“
Автор: Иван Сотиров 14:46 / 02.05.2019Коментари (0)2519
От Община Бургас са изготвили архитектурните проекти за възстановяване на автентичния културен облик на първите пет сгради по пешеходната зона "Алеко Богориди". Четири от постройките се намират в участъка между улиците "Възраждане" и "Михаил Лермонтов", а петата е сградата на ул. "Антим I" № 35. Неразделна част от проектната документация са обяснителна записка и количествено-стойностна сметка за предвидените за извършване ремонтни дейности и време за изпълнението им, съобщиха от Община Бургас.

В момента се разработва график на изпълнение на строителните работи, тъй като Община Бургас ще ремонтира сградите поетапно. Очакванията са възстановителните дейности да започнат още през май като първа ще бъде постройката на ул. "Лермонтов" № 26. Втора в списъка ще бъде сградата на ул. "Богориди" № 10. Останалите три - "Богориди" № 6, 8 и "Антим" № 35, са паметници на културата и проектите за ремонт на старите им фасади са изпратени за съгласуване в Министерството на културата.

Собствениците на сградите активно участваха в процеса на проектиране и подробно са запознати с проектите, като им е предоставена възможност за избор сами да извършат строителните работи по фасадите или общинското предприятие "Общински имоти" да ги ремонтира, а те да възстановят вложените средства.

След като ремонтира емблематичния булевард "Богориди" през 2018-та година, сега усилията на Община Бургас за насочени към връщане духа и архитектурния силует на стария Бургас, като възстанови занемарените улични фасади по най-пешеходната и туристическа централна улица "Алеко Богориди" до Приморски парк, откъдето преминават хиляди туристи и гости на града всяка година. Освен факта, че неремонтираните с години покриви и фасади нарушават общото възприятие и не се вписват в ансамбъла на градската среда, занемареното им физическо състояние носи опасност от падащи части от мазилки и други фасадни елементи, което застрашава живота и здравето на преминаващите в непосредствена близост до тях.

Причината, значителна част от сградите да са в лошо състояние, е възникналата в годините съсобственост, като част от собствениците са извън страната, което затруднява и прави невъзможно извършване на необходимите действия по направените предписания.

Община Бургас е констатирала, че сградите се нуждаят от ремонт на фасадите, включващ мазилкова декорация, облицовки, покривни покрития, обшивки и др. При изпълнение на ремонтните работи цветовото решение на фасадите, растерът и детайлите на дограмата ще бъдат максимално съобразени с оригиналните характеристики на сградите и общия силует.

Всички дейности на Община Бургас по възстановяване на естетическите характеристики на уличните фасади  на сгради в центъра на града са съобразени и с предвидените за ремонт сгради по "Богориди" и "Александровска", финансирани по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2010 г. В синхрон с Община Бургас, собственици на сгради по ул. "Богориди" самостоятелно са предприели действия по изготвяне на проекти и ремонт. Собствениците на постройката, която се намира на ъгъла на ул. "Възраждане" и "Богориди", вече имат изработен проект и също ще стартират скоро време възстановителни дейности на фасадата на зданието.

В момента Община Бургас подготвя заданията за проектиране на следващите пет сгради по "Богориди" и "Александровска". Целта на общинската администрация е да приложи интегриран подход, с който чрез финансиране от различни източници да се получи общо и завършено архитектурно решение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: