Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Връщат спомена за "телефоните" на пл. "Тройката" с пластика за сядане като вплетени телефони
Автор: Екип Burgas24.bg 11:24 / 20.06.2013Коментари (13)9049
Burgas24.bg продължава да следи за бургазлии развоя по големите проекти на Бургас. Такъв е и този за благоустрояване на площад "Тройката", за който неведнъж сме писали. Верни на традицията ни и за да държим гражданите на Бургас в течение ви предоставяме пълната информация към момента за "Тройката".

На 20.05.2013 г. беше сключен договор между Община Бургас и Министерството на регионалното развитие и благоустройство за финансиране на проект "Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас" по ОП "Регионално развитие" 2007 - 2013.

Общата стойност на проекта за обект-"Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона пл. "Тройката" и подземна улица" е 7 462 816,28 лв., а стойността на договора за безвъзмездна финансова помоще 4 943 498,91 лв.

Изготвеният инвестиционен проект за "Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона пл. "Тройката" и подземна улица"има за цел реконструкция на зоната на площад "Тройката" и обособяване на транзитно и безконфликтно подземно преминаване на автомобилния трафик в обхвата на пешеходните пространства.

В надземната част на площада се предвиждат интервенции, които ще превърнат знаковото пространство от зона за преминаване в притегателен многофункционален център за реализиране на широк спектър от социални активности. Функционално- пространствените характеристики на участъка налагат съвременна трактовка и зониране на пространството на места за отдих, разходка и културни изяви, осигуряване на възможност за провеждане на масови мероприятия, празнични събития и др. Предвижда се в южната част да се обособи многофункционално пространство, с места за общоградски мероприятия и атракции и тържества.

Постаменти с осветителни тела и ще обособят зоните за арт изяви, а стълбището и площадките северно от съществуващия паметник ще се използват за обособяване на сцена към арт зоната.

Водна площ с места за сядане около нея ще бъде подчертана арт елементи, свързани с духа на Бургас. Други арт елементи ще върнат спомена за "телефоните" на пл. "Тройката". Точно на мястото на някогашните телефони ще бъде ситуирана пластика за сядане като вплетени телефони. Другите пластики ще формират новите знакови места в градския център. Също така ще бъде ситуиран и сух фонтан със задействане на различни функции - вода, звук, светлина.

Предвижда се подмяна на настилките, така че да подчертават обществената значимост на пространството, а основните пешеходни трасета ще бъдат прецизирани, с цел осигуряване на лесно и безпрепятствено преминаване.

Планирано е и изграждане на цялостна осветителна система, включваща различни по вид и начин на монтаж тела, в това число високи осветителни тела - тройки, които да напомнят за структурите, дали името на площада. Общият брой на осветителните тела е 541. Те ще са изцяло енергоефективни, отговарящи на всички действащи норми.

Към момента транспортната връзка между източната и западната част на площад "Тройката" се извършва по ул.

АНКЕТА:
Одобрявате ли проекта за обновяване на площад "Тройката"?

Да
Не

"Васил Левски", където се пресича пешеходният поток от ул. "Александровска". Реално по протежението на цялата пешеходна зона от ул. "Иван Вазов" до ул. "Сан Стефано" това е единствената транспортна връзка между източната и западната части на централното ядро на града и се осъществява безпрепятствено движение от бул. "Княгиня Мария Луиза" до ул. "Димитър Димов".

Дейностите по изграждането на подземната улица целят да се осъществи безконфликтното осъществяване на напречни връзки между западните жилищни квартали и Приморски парк с прилежащите зони за обитаване и обслужване. Изграждането на подземната улица се финансиран изцяло от Община Бургас и са свързани с изграждане на платна за моторизирано движение с обща дължина 245 м. Тя ще свързва улиците "Княз Борис" и "Гурко" и по този начин се прави връзката между източната и западната части на централното ядро на гр. Бургас. Предвидени са мерки за шумоизолация на улицата и обезопасяване на надземната част от обекта. Ще бъдат обособени и четири места за синтез с пластичните изкуства, което ще е поредно място за изява на артисти.

Към момента текат процедури за избор на изпълнител за Строително-монтажни работи и строителен надзор за обект "Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона пл. "Тройката" и подземна улица: Подобект 1 - "Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на площад "Тройката"; Подобект2 - "Подземна улица ул."Княз Борис" - ул."Гурко".



Още по темата: общо новини по темата: 25
15.08.2017 »
23.12.2014 »
10.12.2014 »
13.11.2014 »
17.10.2014 »
16.10.2014 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Daniel Stefanov
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
Зелен преход
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: