Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Всички нови проекти на Община Бургас се реализират с осигурена достъпност за хора с увреждания
Автор: Екип Burgas24.bg 14:10 / 05.05.2012Коментари (0)861
©
Веселина Илиева (най-вляво)
Всички нови проекти по капиталовата програма на Община Бургас се реализират с осигуряване на достъпност на средата за хора с увреждания, каза главният архитект на общината Веселина Илиева. Според нея обаче голяма част от улиците наистина все още не са достъпни, тъй като години нищо не се е правило в тази сфера. 

Администрацията се опитва да промени този факт с ремонти. Общината има ангажимент към тези сгради, които са общински и към обектите с широк обществен достъп - улици, площади, паркове градини. Всички останали сгради, които имат обществена функция ангажимент за достъпност на средата има собственика. 

"По териториални дирекции сме направили обследване и проверка за достъпността на средата. Издали сме предписания до всички собственици на сгради да направят рампи. Част от сградите вече имат рампи, но има и такива, които имат изготвени проекти и такива, които тепърва ще ги реализират", посочи архитектът. Един от проектите, който изцяло е издържан в посока достъпност е пешеходна зона "Александровска" - "Богориди". По него е работено заедно с хората с увреждания. Те са направили одит на цялата реализация на проекта и са дали положително становище. Арх. Илиева обясни, че именно този обект е бил разгледан от началото до края в аспект на осигуряване на достъпна среда. Като част от този проект бе и спортната площадка до Дом Надежда, озеленената площ до Старата поща, ул. "Гурко", като по всички тях също има реализирана достъпна среда, с тактилни настилки за хора със зрителни увреждания, занижени регули, с места за паркиране за хора с увреждания. 

"Поетапно всичко се надавам да получи достъпност, защото наистина хората са затруднени и ние го отчитаме. Има места обаче, които много трудно могат да бъдат направени рампи, защото част от сградите са паметници на културата, а в друга пък вътре няма как да се осигури достъпност. Там, където е възможно, имаме и добро отношение от страна на собствениците на сградите, но разбира се трябва и финансиране да се осигури и това малко затруднява процеса. Имаме реализирана достъпна среда в училища и детски градини, и това също се изпълнява поетапно. В програмата на общината там където имаме заложено изграждането на нов светофар, той вече се изпълнява с всички допълнителни изисквания и за хора със зрителни увреждания", обясни още главният архитект на Община Бургас. 

Според нея в последните години много неща се направиха в Бургас за осигуряване на достъпност, но има и какво още да се желае. Иначе тя сложи града на едно от водещите места в страната по осигурена достъпност. "Това се отчита и от хората с увреждания. Ние винаги много добре сме работили с тях и винаги сме намирали синхрон и отзивчивост от тяхна страна. Всички нови проекти, които изпълняваме ги подлагаме на обществено обсъждане и на предварителен дебат с тях. Следващите етапи на пешеходни зони ул. "Богориди" и вторият етап на ул. "Александровска", за които имаме готови проекти, ги допълваме и преработваме, така че да са съобразени с техните днешни изисквания. Това го правехме още във фаза проект, за да може реализацията да е по-лесна и да получим ефект, за което съм им много благодарна за всички", допълни арх. Илиева.


Източник: радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: