Всички нови проекти на Община Бургас се реализират с осигурена достъпност за хора с увреждания

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:10 / 05.05.2012
863
Всички нови проекти по капиталовата програма на Община Бургас се реализират с осигуряване на достъпност на средата за хора с увреждания, каза главният архитект на общината Веселина Илиева. Според нея обаче голяма част от улиците наистина все още не са достъпни, тъй като години нищо не се е правило в тази сфера. 

Администрацията се опитва да промени този факт с ремонти. Общината има ангажимент към тези сгради, които са общински и към обектите с широк обществен достъп - улици, площади, паркове градини. Всички останали сгради, които имат обществена функция ангажимент за достъпност на средата има собственика. 

"По териториални дирекции сме направили обследване и проверка за достъпността на средата. Издали сме предписания до всички собственици на сгради да направят рампи. Част от сградите вече имат рампи, но има и такива, които имат изготвени проекти и такива, които тепърва ще ги реализират", посочи архитектът. Един от проектите, който изцяло е издържан в посока достъпност е пешеходна зона "Александровска" - "Богориди". По него е работено заедно с хората с увреждания. Те са направили одит на цялата реализация на проекта и са дали положително становище. Арх. Илиева обясни, че именно този обект е бил разгледан от началото до края в аспект на осигуряване на достъпна среда. Като част от този проект бе и спортната площадка до Дом Надежда, озеленената площ до Старата поща, ул. "Гурко", като по всички тях също има реализирана достъпна среда, с тактилни настилки за хора със зрителни увреждания, занижени регули, с места за паркиране за хора с увреждания. 

"Поетапно всичко се надавам да получи достъпност, защото наистина хората са затруднени и ние го отчитаме. Има места обаче, които много трудно могат да бъдат направени рампи, защото част от сградите са паметници на културата, а в друга пък вътре няма как да се осигури достъпност. Там, където е възможно, имаме и добро отношение от страна на собствениците на сградите, но разбира се трябва и финансиране да се осигури и това малко затруднява процеса. Имаме реализирана достъпна среда в училища и детски градини, и това също се изпълнява поетапно. В програмата на общината там където имаме заложено изграждането на нов светофар, той вече се изпълнява с всички допълнителни изисквания и за хора със зрителни увреждания", обясни още главният архитект на Община Бургас. 

Според нея в последните години много неща се направиха в Бургас за осигуряване на достъпност, но има и какво още да се желае. Иначе тя сложи града на едно от водещите места в страната по осигурена достъпност. "Това се отчита и от хората с увреждания. Ние винаги много добре сме работили с тях и винаги сме намирали синхрон и отзивчивост от тяхна страна. Всички нови проекти, които изпълняваме ги подлагаме на обществено обсъждане и на предварителен дебат с тях. Следващите етапи на пешеходни зони ул. "Богориди" и вторият етап на ул. "Александровска", за които имаме готови проекти, ги допълваме и преработваме, така че да са съобразени с техните днешни изисквания. Това го правехме още във фаза проект, за да може реализацията да е по-лесна и да получим ефект, за което съм им много благодарна за всички", допълни арх. Илиева.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Тази новина е за хората от Бургас, които си търсят работа
Кметът на Бургас на среща с ръководителя на Представителството на...
Комитетът за наблюдение на ОП "Транспорт и транспортна инфраструк...
Това трябва да се види! Събират бургаските абитуриенти на парад!
Спипаха ловец в крачка край Веселие! Той: Разхождам се със зареде...
Как върви разпространението на коклюш в Бургаско?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).