Всичко от разследването до момента на атентата в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:56 / 20.07.2012
3749
До края на работния ден или малко по-късно ще разпологаме с информация за евентуалния взрив, количеството и начина на задействането, обяви министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция в Бургас. В 03.00 ч. днес множеството чували с остатъци от взрива на бургаското летище, събрани от служителите на Специализирана дирекция «Оперативни технически операции» към МВР, са пристигнали в София и вече се обработват в лаботарториите със специализирана апаратура.

Според министъра към момента е свършен огромен обем работа, като в последните 48 часа са събрани множество данни, назначените са експертизи и са привлечени в хода на работата партньорски организации, както и две държави, конкретно ангажирани с разследване идентичността на камикадзето. Неговата самоличност, както и къде точно е пребивавал терористът, са сред най-важните задачи на този етап, заяви още Цветанов. Основна цел на разследващите в момента е да се разбере от коя точно държава е влязло у нас камикадзето, колко време е пребивавал и има ли съучастници. Засега е ясно, че престоя му е бил не по-малко четири дни, като Равда и Поморие са сред едни от предполагаемите места за възможно пребиваване.
Цветан Цветанов заяви, че се работи по определени версии във връзка с терористичния акт на летище Бургас, като призова медиите към по-прецизно и коректно отразяване. «Разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо не отговарят на истината, като същото важи и за интерпретациите относно съпричастността му към българското крило на «Хизбулла». Към момента се знае, че не е български гражданин и работата е насочена по установяване произхода и идентичността на камикадзето с фалшива самоличност», уточни министърът.

На въпрос дали минути преди взрива на летището е имало обаждане, че след малко ще се случи нещо страшно, Цветанов заяви, че това категорично не отговаря на истината, като определи като интерпретация и информацията, че атентата е подготвян Източните Родопи.

В момента има непрекъснат информационен обмен с партньорските служби, като са възложени експертизи за проверка на изведените версии. «С израелските колеги обменяме информация - както с тях, така също и с останалите специални служби, като всеки би могъл да допринесе за цялостния анализ, защото тук не говорим за терористичен акт, който е извършен в България, организиран от България и осъществен само от българин. В момента говорим за лице с чужда самоличност, лице което не е български гражданин и в този случай от съществено значение е помощта на всяка една специална служба, която се занимава с подобен вид престъпни дейности", заяви министър Цветанов.

Той бе категоричен, че се работи по всяка възможна предпоставка и версия заедно с представители от съдебната власт, за да може под наблюдението на следовател и прокурор да се извършат процесуално следствените действия и да се събере целия обем от информация по конкретното дело. Цветанов уточни, че терористичният акт категорично е осъществен от камикадзето, тъй като иззетият ДНК-профил съвпада с този на човешките останки в периметъра на взрива от около 50-60 метра.

На въпрос ще се въведат ли специални мерки за охрана на туристите в курортните комплекси, министърът заяви, че предприетите към момента мерки дават възможност за сигурност, но може да се надгражда в тази посока. Старанието обаче е насочено към придържането на определен баланс, така че да не се възпрепятства нормалното почиване на туристите. По думите на Цветан Цветанов "Трудът по гарантиране сигурността и обществения ред, често остава незабелязан за обществеността, но той е от съществено значение и се прави всичко необходимо за да вземат нужните мерки и да се получи изпреварваща информация".

Министърът благодари на Националната следствена служба в лицето на следовател Георги Илиев, пряко ангажиран с процесуално-следствените действия на терен, тъй като «буквално в рамките на 24 часа са завършени огледите на местопроизшествието, назначени са съответните експертизи от бургаското следствие и прокуратура, за да може от 18.00 ч. вчера отново да бъде възстановен трафика на бургаското летище». Цветан Цветанов благодари за съдействието и на кмета на Община Бургас за работата по възстановяване на нормалния вид на летищния комплекс, който от късния следобед на вчерашния ден отново посреща и изпраща чуждестранни летовници. Благодарност получиха и гражданите, позвънили на телефона, разпространен заедно със снимки и видеоматериал на камикадзето, тъй като някои от подадените информации са подпомогнали действията по разследването.

В тази връзка и Ръководството на ОДМВР - Бургас изказва своята благодарност на Неделин Недялков и Кирил Чобанов от бургаския квартал «Сарафово» за оказаното съдействие на органите на МВР по разследването на инцидента, както и за проявената гражданска позиция и съпричастност.


Виж коментарите (2)

Още по темата (348):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
18.07.2023 11 години от атентата на летище "Сарафово", президентът идва в Бургас
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" започва на втора инстанция
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).