Въздухът в Странджа е подходящ за климатолечение

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
16:17 / 10.11.2021
659
Областният управител проф. Мария Нейкова проведе работна среща с представители на инициативен комитет "Възраждане на климатолечението в Странджа“.

От инициативния комитет споделиха, че според изследвания на БАН въздухът в  района на Странджа е много подходящ за климатолечение и в тази връзка предлагат то да залегне като форма на здравен и медицински туризъм в района на Странджа и Южното Черноморие.

Проф. Нейкова подкрепи инициативата с идеята, че климатолечението може да се превърне в изцяло нов туристически продукт, който да допълва както туризма, така и здравеопазването, не само у нас, но и сред чуждестранните ни гости, особено в светлината на многото преболедували и засегнати от вируса на COVID-19. Реална възможност е климатолечението да се прилага и чрез здравна каса и НОИ, но след необходимите законодателни промени.

"Приветствам и подкрепям Вашата инициатива климатолечението да намери своето място в туристическия сектор. Всичко, което е в полза на обществото, туристическия бранш и развитието на региона мога само да  подкрепя и да предприема необходимите действия според правомощията ми, за да се реализира“ – каза областният управител. Според Нейкова климатолечението трябва да стане акцент в туристическата реклама на България и региона.

Представителите на инициативния комитет подчертаха, че освен лечение, районът предполага здравословен активен туризъм, редица забележителности, възможност за наблюдение на животински и растителни видове – все фактори, които могат да представляват интерес за туристите и особено за привържениците на forest therapy – течение, което набира все повече последователи по света.

Предстои да се създаде Асоциация, която да инициира законодателни промени, за да може идеята на инициативния комитет "Възраждане на климатолечението в Странджа“ реализира обществено значимия проект.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).