Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Възможно е сигналите за бомби в училищата да са дело на хакерски групи, свързани с Русия
Автор: Екип Burgas24.bg 19:48 / 27.03.2023Коментари (2)1148
©
Блокиран бе учебният процес след заплашителни мейли за поставени взривни устройства в десетки училища в София, Варна и Бургас. По случая работи отдел "Киберпрестъпност". Мейлите са от името на Егор Синянский и непозната организация, информира БНТ. Експертите са проследили IP адреса на изпращача като е установено, че той не е български. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. Това е безпрецедентна хакерса атака.

Сигнали за бомби са получени в десетки училища в страната. Експерти и преподаватели са категорични, че става въпрос за хакерска атака, която има за цел да всее смут и паника, а не е сериозна заплаха. Разследването трябва да установи от къде е изпратен имейла. Експерти предполагат, че може да става въпрос за хакерски групи, свързани с Русия.

Точно в 9 сутринта на електронната поща в в столичното 23-то училище получават имейл със заплаха. Подателят - Егор Синянский.

"Няколко изречения, в които се казва, че човечеството трябва да бъде унищожено и че са поставени тротили на училището", каза Нина Чанева - директор на 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри".

Първоначално служители на охранителната фирма направили обход, след това на място пристигнали и полицаи.

"Това, което ние може да направим, е да засилим контрола, да не допускаме външни лица в училището. В нашия бранш доста често се случва. В училищата скоро не сме имали заплахи", каза Богдан Стойчев - собственик на охранителна фирма.

От училищната управа преценили, че евакуация за 24 часа би предизвикала ненужна паника. Уведомили родителите, че по тяхна преценка учениците могат да останат у дома. Заплахи получили и други училища - Подуяне, Слатина и Красно село.

"В нашия район още две училища са в учебен режим, останалите са евакуирали училищата и ще подновят учебния процес в утрешния ден. Много дълго вече не сме имали такива сигнали. Аз си спомням преди 10 години бяха често явление. Техните послания обикновено звучат по друг начин. Някой се опитва да създаде една изключително сложна суматоха", каза Нина Чанева - директор на 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри".

В 9.00 сутринта 30 училища в Бургас също получават заплашителния имейл. Предприета е незабавна евакуация, а някои учебни заведения са останали запечатани до идването на полиция.

"Казахме на децата, че отиваме на разходка. Те се зарадваха много", каза Радостина Ралева - преподавател ОУ ,,Васил Априлов" Бургас.

"Обадиха ни се учителите. Казаха да дойдем да приберем децата. Децата вече бяха излезли от училище", каза Атанас Стоянов, баща на едно от децата.

В РСМ имат същия проблем. 

"Разследващите институции в РСМ не могат да се справят с тези заплахи, да разберат откъде идват, какъв е този център, или организирана група, която ги изпраща. Всяка седмица има подобни заплахи, които накъсват учебния процес. Водят дотам, че антитерористичните групи трябва да обследват училищата по няколко часа. Всичко това руши трайно учебния процес в РСМ. Последните месеци имаше арести на двама тийнейджъри на по 14 и 15 години. Тези арести не доведоха до това бомбените заплахи да спрат. Не може да предполагаме откъде идват тези заплахи, как са организирани, те са главно по мейл. Използват се фалшиви ИП- адреси", обясни Виктор Стоянов от фондация "Македония".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 27.03.2023 г.
0
 
 
Руснаците обикновенно просто стрелят по училищата с танкове, артилерия и ракети (както в Чечения, Сирия, Украйна). Така че това не е точно техния стил.
0
 
 
След сърцераздирателните акции и живи вериги за опазване на "българската история от посегателства" сега е редно да има живи вериги за опазване на българските училища, българската култура и българските деца от посегателства. Освен ако нещо в информацията за източника на атаките смущава "будната съвест" на веригаджиите този път? Или цялата тази работа с грижата за "българското" е само ала-бала?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: