Възможно ли е да се дарява кръвна плазма и в Бургас? Ето отговора на болницата!

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
15:47 / 18.11.2020
1766
Приветстваме усилията на Тодор Стамболиев за създаване на Кръвен център, в който преболедували от КОВИД бургазлии да даряват плазма с антитела. Както правилно посочва омбудсманът, Министерството на здравеопазването е дало разрешение за набиране и преработка на плазма единствено на Центровете за трансфузионна хематология – т.нар. кръвни центрове. В Бургас няма център, има Отделение по трансфузионна хематология, в което се дарява кръв и то няма разрешение за тази дейност. Но има всички предпоставки за създаването на такъв център, сграда, персонал, възможност за закупуване на апаратура. Това отговориха от бургаската болница след апела на бургаския омбудсман Тодор Стамболиев за възможност в Бургас да се дарява кръвна плазма, предаде репортер на Burgas24.bg.

"Вече няколко месеца УМБАЛ Бургас, заедно с Община Бургас, РЗИ и Областна управа от няколко месеца усилено работи в тази посока – за издаване на разрешително от страна на МЗ за създаването на Кръвен център в Бургас.

Важно е да уточним, че въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в УМБАЛ Бургас. Методът за лечение с реконвалесцентна плазма бе популяризиран сред лекарите в Бургас със съвместните усилия на УМБАЛ Бургас и Медицински факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров". На 22 октомври в болницата бе организирана научна среща, на която беше представен методът и условията за прилагането му. На нея присъстваха медици от всички болници, които лекуват пациенти с КОВИД. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в КОВИД-отделенията на УМБАЛ Бургас. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители.

Процедурата за приложението на реконвалесцентна плазма е следната: лекуващият лекар преценява дали този метод е подходящ за съответния пациент, тъй като методът има както показания, така и противопоказания. Прави се искане до Националния център по трансфузионна хематология и при наличие на плазма тя се изпраща до Бургас. Повече дарители биха облекчили процедурата, затова апелираме към преболедували и желаещи да помогнат – да станат дарители на плазма.

В помощ на дарителите е създадено Сдружение за лечение с реконвалесцентна плазма, което оказва помощ и поема и пътни разходи на дарители. 

Бихме желали също да уточним, че Отделението по трансфузионна хематология не е преставало да работи и с него не е имало проблем през м. февруари, както посочва в изказването си омбудсманът. Вероятно той има предвид Отделението по клинична хематология, което е специализирано в лечението на хематологично болни, нуждаещи се от регулярно кръвопреливане – таласемици, хора с тежки анемии и др. То бе преустановило дейността си временно, докато се намери заместник на починалия му началник д-р Димо Рибов и вече възстанови дейността си. В Отделението по клинична хематология не се взима кръв и плазма, а се прилагат в лечението", съобщиха още от лечебното заведение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).