Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Възраждат литературния уъркшоп в къщата-музей на Петя Дубарова
Автор: Екип Burgas24.bg 15:32 / 19.08.2015Коментари (0)1861
След четиригодишно прекъсване в къщата-музей на бургаската поетеса Петя Дубарова отново ще си дадат среща прохождащи автори и утвърдени имена в литературата. Новото издание на писателските срещи ще се реализира в силно-динамична форма. Всеки ден, в продължение на седмица младите таланти ще обсъждат интересите си с различен писател-ментор. В ролята на лектори влизат увлекателният - Алек Попов, критикът Владо Трендафилов, лиричната писателка Кристин Димитрова, бургаската любимка Елка Стоянова, носителят на националната награда "Христо Фотев" за 2014 година Данчо Евтимов и бургаският поет и журналист - Иван Сухиванов. Това стана ясно на провелата се открита среща в двора на къщата - музей.

"Като зам.-кмет по "Култура" в Община Бургас не мога да не споделя, че възраждането на този формат за обмяна на литературен опит ме кара да се чувствам изключително щастлива. Радвам се, че това става факт на 20-годишния юбилей на музея. Вярвам, че всеки млад талант има нужда да бъде насочван, но по-важното е да бъде вдъхновяван. Пожелавам успех", каза Йорданка Ананиева в приветствието си към всички присъстващи.

От днес до края на годината в къща-музей Петя Дубарова, намираща се на ул."Гладстон" 68, може да се види портретът на Петя, рисуван от известната художничка Милка Пейкова през 1984 година. Картината, с размери 120 x 160 е подарена на Регионална библиотека"Пейо Яворов" три години по-късно. По думи на майката на поетесата погледът на Петя е уловен с невероятна прецизност.

"За нас беше важно да съберем творци, свързани емоционално с къща-музей Петя Дубарова. Благодаря на всички, които промотират нашата дейност, през всички тези години. Вярвам в таланта на младите автори. Те вече доказаха какво могат и ще продължават да го правят и занапред" - това сподели Елица Дубарова, сестра на поетесата и управител на къща-музей Петя Дубарова.

В Къщата-музей се срещнахме и с Тодор Иванов. Той живее в с. Черно море и е един от най-големите почитатели на творчеството на бургаската поетеса. Той бе дошъл заедно със своето семейство, а веднага след като разгледаха музея написаха своето послание в книгата за посетители - "Щастие е за мен,че успях да се докосна до теб".

Сред присъстващите бяха още поетесата Роза Боянова, издателят Денчо Михов, директорът на регионална библиотека Пейо Яворов Мария Бенчева, младите автори Ивет Димитрова, Невена Цанева, Анастасия Стоева, Радина Драгиева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: