Югоизточният ни регион сключил договори за над 2,5 млрд. лв. по оперативни програми

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:11 / 12.12.2013
997
Днес, от 10.00 ч. в залата на Областна администрация Бургас, се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район под председателството на Павел Маринов - областен управител на област Бургас. Участие взеха представители на министерства, представители на Управляващите органи на Оперативните програми, областни управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на синдикални и браншови организации, представители на НПО и на академичните среди на територията на района.

На срещата бяха представени обобщените предложения от членовете на Регионалните съвети за развитие на 6-те района от ниво 2, относно промените в Закона за регионалното развитие и Правилника за неговото приложение.

Информацията от експертните становища, коментари, оценки и мнения на членовете на РСР бе необходима за очертаване стратегическата рамка за извършване на необходимите промени, осигуряващи постигане на по-добра приложимост на законодателството и оптимизиране на ефектите и въздействието му върху развитието на регионите.

Представителите на Управляващите органи на Оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, представиха обобщена информация за напредъка в усвояването на СКФ в ЮИР - сключени договори, усвоени финансови средства и резултати от приключени проекти.

Общият брой сключени договори по оперативните програми в ЮИР е 843 бр. Най-голям брой проекти има област Бургас - 301 бр., следван от област Стара Загора -255 бр., област Ямбол -148 бр. и област Сливен - 121 бр.

Стойността на сключените договори в Югоизточен район към 18.11.2013 г. е 2 611 602 226 лв. С най-висок относителен дял (38,4%) от усвоените средства се отличава ОП "Транспорт" с 1 003 131 979 лв., следвана от ОП "Околна среда" -884 036 026 лв. и ОП "Регионално развитие"- 459 084 994лв.

Въздействието и ефектът от успешното реализиране на проектите по Оперативните програми на територията на Югоизточен район е база за постигане на устойчиво и балансирано регионално развитие.

Участниците в заседанието бяха запознати с възможностите за финансиране, които фонд ФЛАГ предоставя на органите на местно самоуправление. Мисията на Фонда е да подкрепи усилията на българските общини и общински дружества в процеса на подготовката и успешното изпълнение на проекти по Оперативните програми/Програма за развитие на селските райони, които са насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности. За периода януари 2009 г. - ноември 2013 г. ФЛАГ е предоставил кредити на 187 български общини, одобрени са 618 кредита за над 591 млн.лв.

Представител от Министерството на икономиката и енергетиката представи проекта на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020г.

Стратегията набелязва приоритетите на правителството за стимулиране на иновациите с цел ускоряване на прехода на България към икономика на знанието. Фокусът на иновационната политика на страната ни следва да бъде насочен върху повишаване на разходите за научни изследвания и създаване на качествен научен потенциал, обслужващ националната икономика и работещ за осигуряването на високо качество на живот на гражданите.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа, вижте цените в Бур...
Страхотен фестивал с Бургас днес, ще бъде незабравимо
Бургас се прекланя пред паметта на Ботев
Кметът Николов за първи юни: Скъпи деца, вие сте нашата радост, б...
В Бургас температурите ще минат 30 градуса и утре
Задържаха Исус от "Победа", заподозрян е в търговия с вот


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).