Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Забъркаха кмета Николов със скандалите около "Корал"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:57 / 26.07.2013Коментари (7)7517
Компанията "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ, собственик на терен от около 40 дка до плажа "Корал", огради имота си, за да ограничи изцяло къмпингуването на въпросното място. Огражденията са поставени по предписание на полицията, която получавала множество сигнали от недоволните собственици заради паркиращите върху имота им каравани. Това стана ясно от обясненията на Сава Чоролеев, изпълнителен директор на акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Прайм пропърти БГ", пред "Капитал Daily". Ден по-рано Атанас Русев, доскорошен съдружник в компанията - наемател на плаж "Корал", публикува в интернет снимки от "Корал", на които се вижда багер "в акция" близо до плажа. "В момента до границите на самия плаж от юг собственикът на ~45 дка земя загражда с незаконна ограда, копае изкопи с багери в разгара на летния сезон и ограничава напълно достъпа на граждани до плаж "Корал", пише под снимката Атанас Русев.

Чоролеев отговори на обвиненията с обяснението, че става въпрос за имот частна собственост, който не е на самия плаж, а до него. Въпреки че нямат право, на терена от години паркират каравани и оставят боклуци след себе си, а общината глобява нас, каза Чоролеев. Той твърди, че "маркирането" на имота с телена мрежа и дървени колове не е строителство, каквото е забранено в черноморските общини през активния летен сезон. Багерът пък бил нает по-рано, "за да направи ров около имота, който да пречи на караваните да минават".

Чоролеев каза още, че към плажа си има обозначени подходи и не му е приятно почиващите на "Корал" да минават напряко през имота на "Прайм пропърти". "Когато отивате до магазина, ползвате улицата, нали така? Не минавате през двора на съседа", коментира Чоролеев. "Това, че в миналото минавали напряко, не означава, че това ще е завинаги", допълни той. На въпрос толкова много ли му пречат къмпингуващите, че да отцепва терена до плажа, Чоролеев отговори положително. "Имотът ни не е пригоден за къмпинг, а всяка година в началото на сезона заварваме паркирани каравани и включително и постройки. Това е частен терен, закононарушение."

Чоролеев отрече, че огражденията се правят заради предстоящо строителство. "На този етап няма да строим, въпреки че имаме подробен устройствен план за имота. В тази икономическа ситуация не е удачно, а в някакъв следващ етап може да строим ваканционни къщички, като всичко ще е съобразено с действащото законодателство", каза Чоролеев. Той обясни, че имотът е закупен от частно лице преди 5-6 години, когато не е бил изпълнителен директор.

Обяснението е доста лаконично предвид, че схемата за разпродажбата на имотите около плажа "Корал", с която Сава Чоролеев е добре запознат, стана нарицателно през годините за корупция и политически цинизъм.

През 2002 г. кметът на Царево Петко Арнаудов и общинският съвет на града дават зелена светлина за продажбата на целия парцел от 130 дка, който обгражда "Корал", на частния инвеститор "Витатур инвест" за 14 лева на кв.м. Дружеството обещава да построи инфраструктура и ваканционен комплекс, както и да разкрие 350 работни места. Единайсет години по-късно земята е препродадена на физически и юридически лица с огромна печалба - 30 млн. лева, ваканционен комплекс не съществува, а община Царево, изглежда, няма никакви претенции заради неизпълнената догoворка.

Съдружници във "Витатур инвест" към момента на сделката са три фирми: "Европа 5" ООД на Симеон Симеонов и сегашния бургаски кмет от ГЕРБ Димитър Николов (тогава областен председател на СДС); "Ленор" ЕООД на Сава Чоролеев и "Понс холдинг" АД на Милко Милков.

"Европа 5" и "Ленор" са свързани с бургаската фабрика за захарни изделия "Победа" АД, в чийто управителен съвет по това време са Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, Димитър Николов (изпълнителен директор), Владимир Каролев и Мариета Трошева (прокурист). Трошева е също и в УС на "Витатур инвест".

До 2006 г. "Витатур" не прави нищо с придобитите на безценица имоти, но изведнъж се активизира и почва тяхната препродажба. Тя става на два етапа. В първия кръг се включват 8 фирми, свързани със собствениците на "Витатур инвест". Във втория етап фирмите са 4 на брой, също така свързани с "Витатур". Крайният (засега) собственик на голяма част от парцела е испанската компания "Ибердрола инмобилиария", чийто проект за огромен ваканционен комплекс е блокиран на този етап. По-малък собственик е именно "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ. "Прайм" купува терените по 175 евро на кв.м според данни от публичен одит на дружеството за борсата от 2006 г. Към днешна дата Чоролеев и свързани с него компании са основни акционери в "Прайм пропърти". Владимир Каролев, който е бил в УС на "Победа" заедно с Чоролеев, пък е сред учредителите в "Прайм пропърти" заедно с неговата Балканска консултантска компания. Това беше и първият АДСИЦ за имоти в България с лиценз от 2004 г., в който учредители беше и Ти Би Ай. Дружеството за имоти разви доста проекти и активи за около 30 млн. лв. според баланса, а през 2009 г. обяви проекта "Корал резиденс" до въпросния къмпинг, който досега така и не тръгна. Някъде тогава започнаха и акционерните битки в компанията, която след поредица от сделки в крайна сметка беше придобита от фирми на Сава Чоролеев въпреки съпротивата на пенсионните фондове на "Доверие", които също бяха акционери там.

Източник: в.Капитал




Още по темата: общо новини по темата: 25
15.01.2016 »
14.01.2016 »
05.08.2015 »
02.07.2015 »
22.06.2015 »
03.06.2015 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Zlatin Todorov
премахни филтъра

0
 
 
ей БСП си иска свой кмет в Бургас...доста има за крадене явно... Сега ще му се търси цаката, както може !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: