Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Законна ли е сечта на дървета при ремонта на "Св. св. Кирил и Методий"?
Автор: Иван Сотиров 13:36 / 13.09.2021Коментари (3)1163
©
Общинският съветник Даниела Божинова пита защо са премахнати масово дървета при реконструкцията на ул. "Св. св. Кирил и Методий", установи справка на Burgas24.bg.

"Силно съм обезпокоена от масовото премахване на дървета при изпълнение на проекти за реконструкция и улични ремонти в гр. Бургас. Законовият принцип (чл.63, ал.2 ЗУТ) е "Дълготрайни декоративни дървета могат да се отсичат или изкореняват само по изключение", но в Бургас се наблюдава точно обратният подход при споменатите общински проекти - отделни дървета се запазват само по изключение.

Много граждани, с които разговарям, поставят под въпрос законосъобразността и целесъобразността на този подход на ръководената от Вас администрация. Подадени са сигнали в прокуратурата", пише Божинова.

Тя твърди, че по сигнал относно премахнати дървета на улиците "Св.св. Кирил и Методий" и "А. Златаров", Окръжна прокуратура Бургас установява с Резолюция от 2 юни т.г., че:

"В конкретния случай не е спазена разпоредбата на чл. 24 ал.4 от Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас, не е бил издаден индивидуален административен акт от страна на кмет на Община Бургас или оправомощено от него длъжностно лице за даване на разрешение или мотивиран отказ относно изсичането на процесиите дървета".

Процесиите дървета са 80 бр. от вида чинар и копривка, отсечени и изкоренени на улиците "Св.св. Кирил и Методий" и "Проф. Асен Златаров" през пролетта на настоящата година.

ОП Бургас е изпратила по компетентност случая на Районна прокуратура - Бургас с оглед допълнително да бъде преценено дали е осъществен състав и на престъпление по Наказателния кодекс (чл.235).

"Като общински съветник, отговорен за доброто управление на общинското имущество и финанси на Община Бургас, правя следните изводи от прокурорската резолюция:

Ако не са издадени разрешения за премахване на линейната растителност, както констатира ОП, то това означава, че дърветата са били отсечени незаконно, криминално. И тъй като дърветата са общинска собственост, следователно е унищожена незаконно общинска собственост. Освен това за премахването и изкореняването, а после и за подмяната на част от дърветата с нови са похарчени публични средства".

Божинова пита на колко възлиза сумата за премахване, изкореняване и подменяне на 80-те дървета, за които става дума в Резолюцията на ОП, заплатена ли е тази сума на изпълнителите и на какво основание. Тя иска отговор от кмета дали е потърсена дисциплинарна отговорност от оправомощените от длъжностни лица, които са допуснали изсичане на цитираните дървета без административен акт в нарушение на чл.24, ал.4 от Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас. Тя иска да знае какви мерки ще бъдат предприети за стриктно спазване на разпоредбите и административните процедури, предвидени в Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас и дали кметът на Бургас е информиран за предприетите мерки Окръжна прокуратура - Бургас?








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.09.2021 г.
0
 
 
Тази госпожа минавала ли е по улицата преди ремонта?Нямаше тротоар по който да минеш,без да се спънеш в изкривените плочки от големите коренина старите дървета.Сега пак се засадиха дръвчета. Сега да тие приятно да вървиш по улицата-чудесно е станало!!!
Aнонимен
на 13.09.2021 г.
0
 
 
Имам чувството, че Даниела Божинова се включва само ако има някакви популистки бонуси. То не бяха паркинги в Изгрев, нови кметства, сега дървета. Ясно е, че го прави на фона на новите избори, но цялата информация я има предоставена на сайта на общината и лесно може да се намери.
Aнонимен
на 13.09.2021 г.
0
 
 
Незаконна е. Общината ще бъде глобена със 100лв. Айде мирясай
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: