Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Зам. главният прокурор Пиронева: Проблемите с международната престъпност се решават със сътрудничество
Автор: ИА Фокус 15:47 / 30.05.2023Коментари (0)805
©
Съвременните предизвикателства пред прокурорите в международен план в борбата им с трансграничната престъпност, кибепрестъпленията и прането на пари стават все повече и повече. Именно сътрудничеството между експертите, които говорят на един език, седнали на една маса, може да даде най-ефективните резултати и да реши общите ни проблеми. Това заяви заместник главният прокурор Десислава Пиронева на откриването на Международна конференция на тема "Обмяна на опит и добри практики за противодействие на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари“, на която Прокуратурата на Република България е домакин.

Форумът се провежда в периода 30.05-01.06 2023 г в гр. Бургас и събира на едно място представители на прокурорски органи на  държави от Източна Европа и Централна Азия, на Департамента по енергетика на САЩ, и на различни български институции.

На откриването на форума присъстваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Цветомир Йосифов, завеждащ отдел "Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, окръжният прокурор Георги Чинев, представители на Главна дирекция "Гранична полиция“, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ и др.

Модератор на дискусията в първия ден от конференцията бе зам.-апелативният прокурор на Бургас Валентина Маджарова. Чрез превенцията се постига намаляване на престъпността, на разходите за противодействие на общественоопасните прояви, както и повишаване на сигурността на гражданите. От гледна точка на прокуратурата предпоставка за ефективна превенция е осигуряването на неизбежност и своевременност на наказанията. Но за поддържане на добрите световни и европейски практики международното сътрудничество и форуми като настоящия са от огромно значение“, подчерта Маджарова. 

Представителите на Главна дирекция "Гранична полиция“ показаха презентации на тема заплахите от престъпленията, свързани с радиоктивни и ядрени материали, като разказаха конкретни случаи, по които са работили. Те добавиха, че още от 2008 г. България е подпомагана активно от Департамента по енергетика на САЩ в противодействието на нерегламентирания трансграничен трафик на радиоактивни и ядрени материали по силата на подписан меморандум за сътрудничество между двете институции. Георги Матвеев, представител на Департамента, изтъкна ползотворното взаимодействие между българските служби и САЩ в областта на разследванията на подобен тип престъпления.

Представителите на прокурорските институции в Литва поставиха специален акцент върху борбата с тероризма и важната роля на международното сътрудничество за ограничаване на каналите за финансиране на терористични дейности, голям част от които вече са се пренесли в интернет пространството.

Азербайджан представи своя опит в преследването на трансграничната престъпност и борбата с киберпрестъпленията.

Форумът продължава с презентации на представителите на прокурорските институции от България, Турция, Румъния, Молдова и Украйна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: