Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започна бургаският археологически сезон
Автор: Екип Burgas24.bg 11:31 / 31.03.2014Коментари (0)758
©
Тази година РИМ-Бургас стартира археологическия сезон още в средата на март. Проучванията на двата най-важни археологически обекта в Община Бургас - Акве Калиде Терма и крепостта Порос, започнаха на 17-ти март.

Археологическите проучвания на античната и средновековна крепост Порос, намираща се на н. Форос до кв. Крайморие, се ръководят от директора на РИМ-Бургас - Милен Николов.

Наскоро бяха показани откритите хоросанови бъркала на крепостната стена, част от къща от 6-ти век и множество предмети, между които най-интересни са най-ранните римски монети, открити на обекта - отлично запазени сребърни денарии, сечени по времето на император Септимий Север (193-211), медна бижутерска везна и оловна екзагия (еталонна теглилка).

При миналогодишното спасително проучването се локализираха и частично разкриха 280 м от трасето на крепостната стена на крепостта Порос и 4 правоъгълни кули, разположени една от друга на разстояние от точно 54 м. Най-ценната находка от 2013 г. беше откритият в руините до морския бряг уникален оловен печат, от който в света са известни едва три такива.

От проучванията през 2013 г. стана ясно, че п-в Форос е бил заселен още през ІІІ в., вероятно във връзка с изключително добрите му дадености като пристанище - той се намира на изхода на оттока на Мандренското езеро, в голям залив, чиито качества като пристан са отбелязвани многократно до ХІХ в. включително. През VІ в. целият западен и северозападен бряг на полуострова са гъсто застроени.

Вторият голям археологически обект на РИМ-Бургас, чието тазгодишно проучване започна също на 17-ти март, е Акве Калиде Терма край Бургаските минерални бани. Научен ръководител този сезон е доц. д-р Димчо Момчилов, който пое ръководството от покойната Цоня Дражева. В екипа са включени Мирослав Класнаков (РИМ-Бургас) - зам.-ръководител, д-р Драгомир Гърбов (НБУ), Стефан Бъкарджиев и Явор Русев (РИМ-Ямбол) - археолози, и доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ на БАН) - консултант.

Проучванията се финансират с 37 хил. лева от община Бургас, която има желание да превърне Акве Калиде в посещаван туристически обект от следващата година.

На този етап, средата на март - до края на април, целите, които са поставени пред археологическия екип, са две: пълно изследване на участъка източно пред източния корпус на банята, за да може след него да се започне консервация и реставрация на тази част, и изследване на частта южно от турската баня.

Доц. д-р Димчо Момчилов споделя: "Още във втория ден от започване на работа беше засечена част от стените на корпус на античната баня под по-късно преправяните съоръжения от 20-ти век. Това откритие разширява още повече потенциалните размери на банята и е изцяло в синхрон с нашата теза за това как е била разположена турската баня върху централния корпус на античната и средновековна баня. В най-западната част ние вече имаме един много стабилен зид, който оформя сградата на банята".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: