Започна разследване за смъртта на малкия Кристиян

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:33 / 07.11.2016
2175
Бургаската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за смъртта на Кристиян Костадинов - момченцето, което почина в реанимацията на бургаската МБАЛ дни след първия си рожден ден. Разследването се води срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 123 ал. 1 от НК: "причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност".

Прокуратурата са самосезира и започна проверка след оповестяване на случая в медиите. Междувременно от името на майката жалба до Бургаската окръжна прокуратура подготви адвокат Стоян Евтимов. 

"Не мога да твърдя, че към мен и моето дете Кристиян бе проявена лекарска небрежност, но настъпиха необратими последствия - загубих най-ценното - моето Дете", пише Ивелина Костадинова. 

В жалбата 26-годишната жена описва събитията преди фаталния 18 октомври. От май младото семейство живее в Германия. Пред юли и август бебето получава гърчове, прието е в болница, извършени му са изследвания и е назначено лечение. Следващият гърч момченцето получава около 17 ч. на 16 октомври. По това време семейството е в Бургас. Кристиян е приет в Първо детско отделение, но на следващия ден се влошава и е преместен в реанимация. Майката не е допусната като придружител - такива са правилата.

"Около 17 ч. отидох да го видя и установих, че детето е със същия памперс и с дрехите, с които го бях оставила, целият подгизнал от урина", пише в жалбата си Ивелина. Истинското изпитание обаче предстои на следващия ден. "В 8.15 ч. на 18 октомври непознат глас ми се обади по мобилния ми телефон и ми заяви, че за съжаление детето ми е починало в 6,56 ч. Нито разбрах кой се обади, нито как се е случило, нито какво трябва да направя. Бях изпаднала в шок", разкрива Ивелина.

През следващите дни въпросителните пред родителите остават и те вземат решение да не погребат детето си, докато не получат яснота за причините за смъртта. Оказва се обаче, че за съхраняване на тленните останки в хладилника на МБАЛ-Бургас семейството трябва да плаща. 30 лв. на ден е таксата за камера, 40 лв. - за фризер, такива са правилата, когато задържането на трупа е по настояване на близките, показа репортерска проверка в болницата. 

След започването на наказателно производство обаче би трябвало разходите да бъдат за сметка на разследването, тъй като едно от разпорежданията на прокуратурата е погребение или кремация да се извърши едва след като е готова съдебномедицинската експертиза, има справка от разследващия полицай, че са извършени всички необходими следствени действия и след изрично разрешение на наблюдаващия прокурор. От МБАЛ-Бургас са категорични, че е направено всичко необходимо детето да бъде спасено.

Източник: в. 24 часа


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
24.10.2016 Малкият Кристиян за първи път казал “мама" часове преди да умре
21.10.2016 Прокуратурата в Бургас разпореди проверка за смъртта на малкия Кристиян
20.10.2016 Дете на 1 година почина в УМБАЛ Бургас след серия гърчове
Още новини от Новини от Бургас:
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!
Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас
Бургазлия остана без кола, причината – шофирал е дрогиран
Американец с близо 3 промила алкохол в кръвта катастрофира на АМ ...
Така ще изглежда бургаският Факултет по фармация


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).