Започна реставрацията на едно от емблематичните места на Поморие - Старият кей

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:49 / 05.11.2014
939
Започна реставрацията на едно от емблематичните места на Поморие - Старият кей. Днес заместник-кметът Кунчо Гайдов и представители на фирмата изпълнител по проекта - ДЗЗД "Стария пристан - Поморие", откриха строителната площадка на кея. През лятото на 2015 г. любимото място на жителите и гостите на града отново ще предлага условия за отдих и разходка.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ, която e отпусната за ремонтирането на кея по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" е 741 871, 18 лв. Проектът предвижда подмяна на носещата конструкция, дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него. Посетителите ще могат да се наслаждават на морето със стационарен бинокъл за наблюдение. Другата емблема на Поморие - "момченцето с гроздето", която се намира до пристана, ще бъде преместена в близост до сградата на Общината, докато текат строително-ремонтните дейности, след което ще бъде върната на мястото си.

Старият кей е построен още преди Втората световна война, но от тогава не е ремонтиран основно, въпреки че съоръжения позиционирани в морето изискват постоянна поддръжка. По тази причина стана опасен за посетителите си и се наложи да бъде затворен.

С ремонта на Стария кей ще се възстанови и част от историята на Поморие, до сега оставена да бъде разрушена от времето.

Проектът на Община Поморие "Саниране, рехабилитация и реновиране на мостик "Старият пристан", гр. Поморие" е по мярка 4.1. "Развитие на рибарските области", подмярка 4.1.А "Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи" от Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).