Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започнаха проявите, част от Международния фолклорен фестивал
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 17.08.2015Коментари (0)1126
Автентично изпълнение на химна "Прехвръкна птичка"огласи Морската градина и зарадва почитателите на фолклорното изкуство часове преди официалния старт на Международния фолклорен фестивал.

На открита сцена до Летния театър бургазлии и гости на града станаха свидетели на колоритни изпълнения, поднесени от група за автентичен фолклор от с. Козичино. За всички присъстващи бе изпълнен митичният ритуал "Лазаруване", с което бе даден и мини старт на 43-то издание на МФФ.

Тази година в празничната програма се отбелязват две годишнини - половин век се чества от първото издание на Международния фолклорен фестивал. Това е и лятото, когато Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев" празнува 70 години от създаването си. Посветени на двете годишнини са съпътстващите изложби, позиционирани в алеята пред Летния театър. Интересните фотоси наброяват над 150 снимки и архивни документи, съхранени през годините. Участие в МФФ 2015 ще вземат състави от България, Албания, Виетнам, Естония, Италия, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Грузия.

"Бургас отново става столица на фолклорното изкуство. Тук ще се презентират държави от цял свят, които ще зарадват нашите съграждани и гости с интересни костюми, танци и музика. Това е един фестивал за българските традиции от извора на народното творчество, с което безкрайно се гордеем. Пожелавам много успех и добро настроение в това специално издание на фестивала", каза зам.-кметът Красимир Стойчев.

Международният фолклорен фестивал стартира днес, 17-ти август, с празничен концерт от 20.30 в Летния театър. От 18.00 ч. ще започне традиционното атрактивно дефиле на всички състави от площад Тройката до Община Бургас .
"Фолклорното изкуство ще го бъде хиляди години напред, то е река, която никога няма да спре. Идеята бе тази година максимално да се докоснем до изначалното, да проследим развитието на фестивала и ансамбъла от тяхното създаване", каза режисьорът на МФФ - Пламен Каров.

"Фестивалът стартира на стадион "Черноморец" и извървя дългия си път до Летен театър-Бургас. През годините минаха стотици състави и емоции. Това е нашето богатство, съхранено през вековете", допълни Георги Райков, режисьор на 15 от 43 издания на фестивала.

Община Бургас отново е организирала програмата на участниците в МФФ така, че да ги видят и чуят и в по-далечните краища на града. На 18, 19 и 20 август ще има концерти на следните места: Меден рудник, Славейков, Охлюва, пред Община Бургас, Културен дом на нефтохимика, Флора, както и пред Летен театър. Вътре в Летния театър ще има концерт на 3 състава всяка вечер от 20.30 ч.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Криза с язовир „Ясна поляна”
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: