Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започнаха тазгодишните Бургаски литературни дни
Автор: Екип Burgas24.bg 14:38 / 04.04.2017Коментари (0)2253
©
С пъстра и вълнуваща феерия от песни, видеопоздрави, приветствия и рецитали започнаха тазгодишните Бургаски литературни дни, които се провеждат по инициатива на Конфедерацията на българските писатели.

Тържественото откриване се състоя вчера в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино" в Бургас. След брилянтното и одухотворено въведение от страна на Атанасия Петрова думата беше дадена на Йорданка Ананиева, зам.-кмет по култура и образование към община Бургас, която прочете официален поздравителен адрес от кмета на Бургас Димитър Николов към Станислав Марашки, председател на КБП и към участниците в Бургаски литературни дни - 2017. 

В него се казва: "Един литературен форум винаги е радостно събитие в културния живот на всеки град и комплимент към неговите жители. Това се дължи на факта, че книгата притежава необятна душа. Книгата е любов, която завинаги остава вярна на Негово Величество читателя и го зарежда с вяра и живот".

Последва музикален поздрав от Захари Чернев, след което думата беше дадена на Станислав Марашки, председател на Конфедерацията на българските писатели. Марашки припомни далечната 2009 година, когато по негова покана в Бургас бе пристигнала швейцарската поетеса Катрин Емри , за да представи преведената от Марашки книга. "Маршрути".

"Тогава казах, напомни писателят-преводач, че всички поети и писатели в света живеят в една странна държава на духа. Тази държава няма граници, няма митници, няма гранична полиция. В нея могат да живеят всички радетели на словото, без значение каква е тяхната народност и раса. Привидно те са различни, но всъщност са еднакви в своята градивна лудост, която преобразява обществата и народите." 

С видеопоздрави се включиха и д-р Цонка Иванова от Осло, Норвегия "член на Управителния съвет на Конфедерацията на българските писатели" доц.Снежана Черняк от гр.Житомир, Украйна, преподавател по литература в Житомирския държавен университет и Снежана Галчева от Чикаго, председател на чикагския "Салон за литература и изкуство", всичките те членове на Конфедерацията на българските писатели. Видеощафетата бе подета от Васил Йотов, Калина Влади, Роси Савова, Виолета Бедринова, Ивелина Цветкова, Дора Ефтимова, Виолета Михова, Милена Белова, Ралица Недева, Михаил Гавазов и др. Неочакваната поява на Светлана Михайловна от Санкт Петербург оживи залата, особено когато тя запя популярна руска песен.

Закономерно в празника се включиха и творци от Бургас и областта, между които Златка Христова, Стоимен Стоименов, Славея Димитрова, Самира Душева, Дена Джелебова, Иванка Топарева, Мария Георгиева, Кичка Ангелова, Златка Станчева и др., а приветствията на членовете на Управителния съвет -Венета Ташева, Любомир Пировски, Велина Георгиева и Дензъл Ребеловски, придадоха необходимата сериозност на това неподправено литературно шоу. Изключение направи само Ребеловски, който каза с чувство за хумор, че пожелава на Марашки и той подобно на фармацефтичния бос Веселин Марешки, постигнал намаление на цените на горивата и лекарствата, един ден да успее да издейства намаление на цените на книгите. 

Гостите бяха приятно изненадани от телефонното включване на композитора Александър Савелиев от София, който поздрави присъстващите в залата със своята песен "Довиждане, любов!", прожектирана на видеостена. Истинска наслада достави на гостите повторната поява на Захари Чернев, който заедно с пет момичета от публиката и самият Станислав Марашки изпълниха тяхната обща песен "Концепция за картинна рамка". Вечерта завърши с красив видеопоздрав от поетесата Тоня Борисова, член на КБП от Ямбол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: