Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започнаха записвания за безплатна водна рехабилитация за деца с увреждания
Автор: Екип Burgas24.bg 16:45 / 16.03.2023Коментари (0)1124
©
Община Бургас стартира нова безплатна социална услуга по адаптирана физическа активност в направление: водна рехабилитация и адаптирано плуване на деца с увреждания. Рехабилитационните дейности ще се провеждат в басейните на общинския плувен комплекс "Меден рудник“ и на ученическия спортен комплекс към ПМГ "Акад. Н. Обрешков“.

Това стана възможно, след като кметът Димитър Николов откликна на искане на родители, тези дейности, които са доказали положителния си ефект, да се предоставят безплатно на територията на общинските плувни басейни.

За провеждането на адаптираните занимания на деца с увреждания във водна среда, Община Бургас привлече специалист по водна рехабилитация и адаптирана физическа активност и спорт, който е сертифициран, както от Министерството на младежта и спорта, така и от Worldwide Aquatic Bodywork Association /WABA/.

Времетраенето на заниманията ще бъде в диапазона 40-60 мин., в зависимост от възрастта, степен на увреждане и вторичните заболявания на детето. За целта температурата на водата в басейните ще се поддържа в границите: 27-28 градуса в 25-метров басейн и 30-32 градуса в малък.

Заниманията ще се провеждат групово и индивидуално с или без асистент във водата в зависимост от функционални възможности на детето. В тях са включени допълнителни уреди и средства, чрез които занимаващите по-лесно да се адаптират, както към водната среда, така и към усвояването на нови двигателни активности, които да повишат функционалните възможности на детето.

Средствата и методите в корекционен аспект ще бъдат съобразени отново с индивидуалните възможности, тежестта на увреждането и съпътстващите вторични заболявания с цел да подобрят физическото и психическо развитие на децата.

За да бъдат включени в заниманията, е необходимо родителите да предоставят копие от ТЕЛК, епикризи и документ от личния лекар за липса на противопоказания и здравен риск на детето.

Адаптираната физическа активност е обобщаващ термин за всички услуги и дейности, които допринасят за активен и здравословен начин на живот на хора с увреждания и отклонения в здравния статус чрез физическа активност, съобразена с функционалните им възможности. В световен мащаб водната рехабилитация и адаптираното плуване се използва, не само за превенция спрямо вторичните заболявания на децата с увреждания, но и са ключът към физическата, социалната и психическата им адаптация в обществото.

Освен водна рехабилитация, Община Бургас ще продължи да работи по различни програми за двигателна активност, насочени към деца с увреждания.

Записвания за безплатните водни занимания ще се извършват на тел.: 0878 193 099 - Веселина Станкова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: