Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започва приемът на документи за подмяна на старите печки на твърдо гориво
Автор: Екип Burgas24.bg 13:52 / 24.01.2020Коментари (1)1740
©
Община Бургас започва приема на документи за участие в Пилотната фаза на Интегрирания проект по Програма ЛАЙФ, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата.

Това съобщиха на пресконференция днес представители на администрацията, сред които зам.-кметът по европейски политики и околна среда Весна Балтина, Маринета Николова - началник на отдел "Екологични политики и програми", и Величка Великова от дирекция "Европейски политики и програми".

Интегрираният проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" предвижда в Бургас да бъдат подменени отоплителните уреди на 1 994 домакинства.

В настоящия етап - Пилотна фаза, ще бъде приложен за първи път разработеният подход за смяна на старите печки, а обхванати ще бъдат общо 80 домакинства. В последващата Основна фаза ще се подменят отоплителните уреди на още 1 914 домакинства.

Всички изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи, критериите за оценка и класиране, са публикувани на интернет страницата на Община Бургас.

На сайта са публикувани всички необходими бланки, които кандидатите трябва да попълнят за участие в програмата. Гражданите ще имат възможността да получат допълнителна информация и съвети при попълването на документите и на телефон 056/ 84 38 91.

Заявленията следва да бъдат подавани в Местния център за администриране на проекта на адрес: гр. Бургас, ул. "Трапезица" No 5 /зад хотел "Бургас"/ - всеки работен ден от 15,00 до 19,00 ч. от 27 януари, понеделник, до 31 март тази година включително.

Едно от необходимите условия е жилищата на кандидатите да бъдат в териториалния обхват на схемата за подмяна на старите печки на твърдо гориво: Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона Г на "Меден рудник".

Районите са определени след проучване и анализ за нивото на замърсяване на въздуха с фини прахови частици, отделяни от битови отоплителни уреди на дърва и въглища; броя домакинства в съответните райони; вид, гъстота и етажност на застрояването; наличие на изградена газопреносна мрежа и не на последно място - съобразно предварително заявения интерес от страна на гражданите за участие в доброволното преминаване към алтернативни екологични горива за отопление.

При реализирането на първата фаза от проекта се очаква количеството на отделяните фини прахови частици при отопление на печки с твърдо гориво да намалее с 1 200 килограма за една година.

Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно новите отоплителни уреди, заедно с монтаж и демонтаж на старите печки. Гаранционният срок на оборудването е 5 години.

Кандидати, които са подали документи за участие в Пилотната фаза, но не са класирани, могат да бъдат кандидати и по Основната фаза с вече подадената документация.

Друг проект, който Община Бургас изпълнява, е "Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово", по който се предвижда подмяна на старите отоплителни уреди на още 2 280 домакинства.

Едновременно с това администрацията прилага различни мерки по своята Програма за намаляване замърсяването на въздуха, сред които осигуряването на 56 нови електрически автобуса, засаждане на нови дървета в междублокови пространства, миене на улици във вътрешните части на жилищните райони.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.01.2020 г.
0
 
 
Чудесно! Дано някои хора осъзнават значението на този проект и се включат в него.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: